spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeIslamul, a doua religie a Franței

Islamul, a doua religie a Franței

-

Un inedit Forum pentru islam din Franţa, din care fac parte reprezentanţi ai cultului musulman desemnaţi de puterile publice, se reuneşte sâmbătă la Paris cu scopul afişat de executiv de a asigura o reprezentare mai legitimă şi eficace a celei de-a doua religii a ţării, informează joi AFP conform Agerpres.

La lucrările ce se vor desfăşura parţial şi în prezenţa ministrului de interne Gerald Darmanin iau parte circa 100 de persoane, două treimi dintre acestea fiind responsabili de asociaţii, imami, personalităţi angajate pe plan local în cultul musulman şi o treime – personalităţi „calificate” de anvergură naţională. Participanţii, atât bărbaţi cât şi femei, au fost aleşi de autorităţi în baza unor liste elaborate de prefecturi în urma aşa-ziselor „adunări teritoriale ale islamului din Franţa”, ce s-au desfăşurat de trei ori – în 2018, 2019 şi 2021 – în departamentele franceze.

- Advertisement -

Între ei figurează Abouar Kbibech, fostul preşedinte al Consiliului francez al cultului musulman, instanţă care era din 2003 „interlocutor privilegiat” al statului, dar a intrat într-o criză profundă, notează AFP.

În schimb, femeile-imam Eva Janadin şi Anne Sophie Monsinay, care susţin asumarea acestei poziţii de către femei şi desfăşurarea predicilor cu public mixt femei-bărbaţi, nu au fost chemate.

- Advertisement -

Forumul pentru islamul din Franţa (Forif) ar urma să se reunească anual, în paralel cu adunările teritoriale.

Puterile publice urmăresc astfel „să nu se instituie un interlocutor unic” şi să se discute cu actori care „se angajează să fie constructivi”, a subliniat o sursă apropiată de acest dosar.

În decembrie, Gerald Darmanin a declarat că CFCM, ca „reprezentare a islamului ‘ consular ‘ (prin intermediul federaţiilor afiliate fostelor ţări de origine, ca Maroc, Algeria sau Turcia, n.red.AFP) este mort”.

Franck Fregosi, directorul Centrului naţional de cercetare ştiinţifică CNRS, a apreciat într-un articol publicat săptămâna aceasta în Le Monde că „înfiinţarea Forif se prezintă mai curând ca o operaţiune mediatică menită să demonstreze că şeful statului, Emmanuel Macron, intenţionează să-şi lase şi el amprenta asupra guvernanţei islamului, la fel ca alţii înaintea sa”. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img