ISIS a părăsit cartierul general de la Raqqa

0
138

Toți combatanții sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se aflau încă la Raqqa au părăsit acest oraș din nordul Siriei, a anunțat sâmbătă organizația non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează Reuters și AFP.

Un responsabil local de la Raqqa a afirmat la rândul său că jihadiști sirieni, fără le preciza numărul, s-au „predat” Forțelor Democrate Siriene (FDS), o alianță kurdo-arabă ce luptă de mai multe săptămâni împotriva SI în Raqqa.

Joi, coaliția internațională antijihadistă anunța că între 300 și 400 de jihadiști din gruparea Statul Islamic (SI) și circa 4.000 de civili se mai află în orașul sirian Raqqa, pe care forțele kurdo-arabe încearcă să-l recucerească în totalitate.

Forțele Democrate Siriene (FDS) controlează aproape tot orașul Raqqa, situat în nordul Siriei și care a devenit fieful principal al SI în această țară. Ele sunt susținute în ofensiva lor de o coaliție internațională antijihadistă condusă de SUA.

Membrii non-sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se află încă la Raqqa nu sunt deocamdată autorizați să părăsească acest oraș din Siria, a declarat sâmbătă coaliția antijihadistă internațională condusă de SUA, informează AFP.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman a vorbit despre 200 de jihadiști. El a adăugat că aceștia „au ieșit din oraș împreună cu familiile lor, precum și cu sute de civili (…) spre o destinație neprecizată”.

„Negocieri continuă pentru a-i face să iasă și pe ceilalți jihadiști străini, care cer să se poată deplasa spre sectoarele aflate încă sub controlul SI în provincia Deir Ezzor (est), a adăugat Rahman, potrivit căruia până la 150 de jihadiști ar continua să se afle în oraș.

Însă un purtător de cuvânt al Unităților pentru Apărarea Poporului Kurd (YPG), principala componentă a FDS, a dezmințit orice negociere în acest sens.

În fața ofensivei unei alianțe arabo-kurde, Forțele Democrate Siriene ( FDS), jihadiștii sunt încolțiți în ultimele lor enclave din Raqqa, orașul fiind zilnic ținta raidurilor coaliției internaționale.

La sfârșitul lunii septembrie, coaliția internațională antijihadistă a recunoscut că 735 de civili au fost uciși în raidurile sale în Siria și în Irak din 2014. Dar, potrivit OSDO, sute de civili ar fi fost uciși numai în Raqqa începând din luna iunie.