ISIS a lovit după omorârea liderului unde sunt și militari români: Un general francez ucis

0
111

Un militar francez a fost ucis în timpul unei operaţiuni în Mali, sâmbătă dimineaţa, după „declanşarea unei încărcături explozive improvizate la trecerea vehiculului său blindat”, a anunţat Preşedinţia franceză într-un comunicat.

Operațiunea a fost revendicată de ISIS și urmează uciderii liderului grupării în Siria.

Victima, generalul de brigadă Ronan Pointeau, făcea parte din Primul Regiment Spahi din Valencia (sud), un regiment blindat al armatei franceze moderne, numit anterior Regimentul Spahi marocan 1.

La rândul său, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anunţat că se va deplasa „foarte curând în Mali, pentru a discuta cu autorităţile acestei ţări”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat „sacrificiul” militarului, îndreptându-şi „gândurile către camarazii săi angajaţi în operaţiunile din Sahel”, „precum şi fraţii lor de arme din armatele ţărilor din Sahel, care plătesc un tribut greu în lupta împotriva terorismului”.

Vineri, 49 de soldaţi din Mali au fost ucişi lângă Menaka (nord-estul Mali) în timpul unui „atac terorist” atribuit jihadiştilor. Acest atac a fost unul dintre cele mai sângeroase suferite de armata Mali.

România participă din luna octombrie cu 120 de miliari la misiunea ONU de menţinere a păcii din Mali (MINUSMA), unde grupările jihadiste având legaturi cu al-Qaida pun probleme mai ales în nordul şi centrul ţării.