spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeIsărescu NU vrea nici el euro la 24 de ore după ce...

Isărescu NU vrea nici el euro la 24 de ore după ce premierul polonez a refuzat

-

Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolvă automat problemele unei economii, ba poate chiar să le agraveze, a afirmat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

- Reclama -

Declarația lui Isărescu vine la o zi după ce premierul polonez a anunțat că țara sa nu dorește să adopte moneda euro.

- Advertisement -

„Trebuie să fim conştienţi cu toţii că aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolvă automat problemele unei economii, ba poate chiar să le agraveze, ci este o etapă a procesului de convergenţă, iar pentru derularea adecvată a acestuia sunt extrem de importante coerenţa şi sustenabilitatea politicilor economice”, a avertizat guvernatorul BNR.

Acesta a recomandat o abordare sustenabilă a atingerii convergenţei reale a economiei româneşti în detrimentul grabei.

- Advertisement -

„Sporirea rezilienţei economiei româneşti şi a potenţialului ei de creştere sunt evoluţii benefice şi în sine, nu doar din perspectiva adoptării monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvată şi armonioasă pe termen mediu şi lung, România are oricum nevoie de progrese substanţiale în planul asigurării robusteţii economiei naţionale. Acestea nu trebuie în nici un caz tratate ca sacrificii făcute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenţă lină şi sustenabilă, un principiu călăuzitor important este de a evita înscrierea pe o traiectorie divergentă, cu alte cuvinte de a nu rătăci drumul, de a o apuca pe o altă cale decât cea care duce spre zona euro. În bătălia pentru convergenţă, trebuie să fim atenţi să evităm divergenţa. Dictonul latin ‘Festina Lente’ se aplică şi în acest caz. A ne grăbi încet pe calea convergenţei înseamnă să o parcurgem într-o cadenţă sustenabilă pe termen mediu şi lung. Din această perspectivă, aş aborda problematica privitoare la convergenţă nu ca pe o cursă în care cel mai rapid primul este şi cel mai potrivit, ci ca pe un proces complex, care oferă concurentului care îşi dozează bine efortul, un maratonist mult mai degrabă decât un sprinter, posibilitatea de a profita de majoritatea beneficiilor potenţiale, evitând în acelaşi timp asumarea unor riscuri excesive”, a declarat Mugur Isărescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img