Iranul va aduce un milion de barili de tiței la rafinăria Lukoil din România

0
168

Iranul este în grafic pentru majorarea producției de țiței cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancțiunilor în această lună, iar un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul transmite Agerpres.

Șase petroliere iraniene vor livra țiței cumpărătorilor din Europa și Asia în februarie, susține o sursă din Iran.

Alte surse au anunțat că Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil, ar putea deveni primul cumpărător din Europa al țițeiului iranian, după ridicarea sancțiunilor. Litasco va livra rafinăriei Petrotel din România un milion de barili de țiței, care va fi încărcat în 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island.

„Teheranul și-a majorat producția de țiței cu cel puțin 500.000 de barili pe zi și piața va vedea asta în următoarele zile. Există trei contracte finalizate cu clienți europeni, de asemenea se negociază cu clienții tradiționali din Asia, în special India”, susține o sursă din Iran.

Înainte de aplicarea sancțiunilor, rafinăriile europene cumpărau din Iran 800.000 de barili pe zi iar în ultimii ani aceste volume au fost înlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudită și Rusia.

Iranul a declarat că vrea să-și recâștige clienții rapid și a încheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum și grupul francez Total pentru vânzarea de țiței.