Iranul sucește cu conturi false de femei capul israelienilor pentru a-i răpi

0

Serviciile secrete israeliene au acuzat luni Iranul de crearea unor conturi false de femei cu scopul de a ademeni şi răpi cetăţeni israelieni, după ce Teheranul a ameninţat cu o ripostă la un presupus atac împotriva centrului nuclear din Natanz, atac pe care îl atribuie Israelului, relatează AFP conform Agerpres.

Potrivit Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă, care afirmă că a efectuat o anchetă împreună cu Mossad (serviciul israelian de informaţii externe), responsabili iranieni au creat pe Instagram „profiluri fictive de femei care pretind că lucrează în comerţul internaţional sau în turism”.

„Aceste profiluri intră în contact cu cetăţeni israelieni, organizând întâlniri romantice sau comerciale cu ei în străinătate cu scopul de a le crea probleme sau de a-i răpi”, afirmă într-un comunicat Shin Beth, precizând că aceste activităţi au fost desfăşurate în Turcia, Europa, Africa şi ţările arabe.

„Acest mod de operare este bine cunoscut şi asemănător cu cel utilizat deja de Iran împotriva oponenţilor regimului în Europa”, adaugă serviciile israeliene.

Informaţiile care au permis susţinerea acestei acuzaţii împotriva Iranului „nu pot fi prezentate în mass-media”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil israelian, sub rezerva anonimatului.

„A existat cel puţin un caz al unui cetăţean care plecase în străinătate pentru o întâlnire, dar persoana respectivă a fost avertizată la timp de serviciile secrete şi s-a întors în ţară”, a adăugat interlocutorul agenţiei franceze de presă.