spot_img
24.3 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăAnalizeIranul, NERVOS după de Congresul american majoritar republican a votat pentru extinderea...

Iranul, NERVOS după de Congresul american majoritar republican a votat pentru extinderea sancțiunilor

-

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că recentul vot de extindere a sancțiunilor americane împotriva Teheranului (Iran Sanctions Act – ISA) reprezintă o violare clară a acordului internațional privind problema nucleară iraniană, a transmis agenția oficială IRNA, citată de Xinhua.

- Reclama -

Rouhani a apreciat duminică votul din Congresul SUA ca fiind „o încălcare flagrantă” a acordului nuclear, spunând că președintele american nu ar trebui să susțină această măsură și „ar trebui să-și folosească autoritatea sa pentru a o bloca”.

El a spus că Iranul nu va tolera încălcarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), acordul nuclear, de către orice parte implicată, și va răspunde decisiv.

Oficiali iranieni de rang înalt au exprimat critici și îngrijorări legate de violarea acordului nuclear în urma votului SUA pentru extinderea ISA cu 10 ani.

Tot duminică, parlamentarii iranieni au cerut guvernului să ia măsurile adecvate pentru a răzbuna legislația anti-iraniană a Senatului SUA, a relatat Tehran Times.

” Într-o mișcare ostentativă, parlamentarii americani au reînnoit legea incorectă a ISA împotriva marii națiuni iraniene”, arată 264 de parlamentari, într-o declarație la reuniunea de duminică a Majlis, parlamentul iranian.

Ministerul Afacerilor Externe al Iranului a transmis vineri că decizia Senatului SUA de a extinde cu 10 ani sancțiunile împotriva statului iranian încalcă prevederile acordului nuclear încheiat între autoritățile de la Teheran și șase puteri occidentale în 2015, transmite Reuters.

‘Extinderea sancțiunilor de către Congresul SUA reprezintă o încălcare a acordului. Vom transmite acest lucru comisiei Iranului desemnată să monitorizeze punerea în aplicare a acestui acord’, se menționează în declarația difuzată de MAE iranian și citită la televizor de purtătorul de cuvânt al ministerului, Bahram Ghasemi.

Senatul american a aprobat joi extinderea cu 10 ani a sancțiunilor împotriva Iranului, trimițând măsura spre semnare președintelui Barack Obama. Decizia a trecut cu 99 de voturi pentru, zero împotrivă. Cum proiectul a trecut aproape unanim și de Camera Reprezentanților, în noiembrie, consilieri ai Congresului spun că se așteaptă ca Obama să semneze documentul.

Actul privind sancțiunile contra Iranului — Iran Sanctions Act (ISA) — expiră pe 31 decembrie, dacă nu este reînnoit.

Membri ai Congresului și oficiali ai administrației spun că reînnoirea ISA nu ar viola acordul nuclear cu Iranul.

Democrații, care au susținut acordul, consideră că extinderea ISA nu ar viola pactul deoarece astfel se continuă regimul de sancțiuni aflat deja în vigoare.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...