spot_img
1.7 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăAnalizeIranul nervos pe mutările israeliene în Azerbaidjan

Iranul nervos pe mutările israeliene în Azerbaidjan

-

Iranul s-a declarat miercuri ”foarte preocupat” de ”prezenţa sionistă” în Caucaz în contextul tensiunilor regionale şi i-a reproşat vecinului său Azerbaidjan cooperarea crescândă cu Israelul, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

”Cu siguranţă nu vom tolera schimbări geopolitice şi schimbări de hărţi în Caucaz şi suntem foarte preocupaţi de prezenţa teroriştilor şi a sioniştilor în această regiune”, a declarat în timpul unei vizite la Moscova ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Relaţiile tradiţional bune dintre Azerbaidjan şi Iran cunosc de săptămâna trecută tensiuni, pe fondul intensificării legăturilor dintre Azerbaidjan şi Israel, principalul inamic al Teheranului şi unul dintre primii furnizori de armament ai armatei azere.

Teheranul reproşează de asemenea Azerbaidjanului că a autorizat prezenţa militarilor israelieni pe teritoriul său la frontiera cu Iran, în timp ce armata iraniană desfăşura manevre în zonă, acuzaţii dezminţite de guvernul de la Baku, care le-a calificat drept ”nefondate” şi a promis că ele ”nu vor rămâne fără răspuns”.

Relaţiile dintre Teheran şi Baku mai sunt afectate şi de o decizie a guvernului azer de a impune taxe vamale camioanelor iraniene aflate în tranzit, precum şi de închiderea de către autorităţile azere a unei moschei ce are legături cu ghidul suprem iranian, măsură justificată oficial de înmulţirea cazurilor de COVID-19.

După ce Iranul şi-a închis marţi spaţiul aerian pentru avioanele de transport ale armatei azere, Azerbaidjanul a fost nevoit să folosească spaţiul aerian al Armeniei rivale pentru legăturile cu enclava Nahicevan, situată între Armenia şi Azerbaidjan.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img