Iranul eliberează un presupus spion american în ziua în care premierul japonez merge la Teheran să negocieze în numele lui Trump

0
123
USA and Iran

Nizar Zaka, cetăţean libanez rezident în SUA, arestat în Iran sub acuzaţia de spionaj în 2015, a sosit marţi la Beirut la bordul unui avion particular, la câteva ore după ce a fost eliberat de autorităţile de la Teheran, informează dpa şi AFP.

„Încă sunt puternic şi rezistent…Nu vreau să intru în detalii despre răpirea mea şi acuzaţiile nefondate sau fazele interogatoriului meu şi procesul înscenat”, a declarat Zaka într-o conferinţă de presă după primirea sa de către preşedintele Libanului Michel Aoun.

Zaka a fost condamnat în 2016 la zece ani de închisoare pentru presupus spionaj în favoarea SUA.

Un susţinător al libertăţii internetului, el a fost arestat în Teheran în timp ce participa la o conferinţă organizată de stat.

Zaka a evidenţiat faptul că s-a deplasat în Iran pentru a da curs unei invitaţii oficiale la un eveniment consacrat leadershipului în lumea afacerilor. El a declarat că nu şi-a schimbat opiniile, ci a devenit şi „mai aprig în a continua să apere drepturile omului şi libertatea de exprimare”.  

În momentul arestării sale în septembrie 2015 ocupa postul de secretar general al organizaţiei arabe pentru tehnologiile informaţiei şi comunicare. Televiziunea de stat iraniană a informat atunci despre „legăturile profunde” dintre Nizar Zaka şi „comunitatea militară şi (cea) de informaţii a SUA”.

Premierul nipon Shinzo Abe începe miercuri o vizită de două zile la Teheran, în contextul tensiunilor sporite din ultima perioadă dintre Iran şi Statele Unite, informează dpa.

Abe, primul şef de guvern al Japoniei care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani, are programate miercuri convorbiri cu preşedintele Hasan Rohani, iar joi cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, potrivit informaţiilor furnizate într-o conferinţă de presă marţi de purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Yoshihide Suga.

„În contextul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, [Abe] plănuieşte să încurajeze Iranul, o putere regională, să se îndrepte spre o reducere a tensiunilor în cadrul întâlnirilor cu liderii” acestui stat, a precizat Yoshihide Suga.

Vizita premierului nipon la Teheran are loc în anul în care cele două state marchează 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokio a menţionat că premierul Abe a discutat marţi la telefon cu preşedintele american Donald Trump despre Iran. În cadrul conversaţiei de 20 de minute, cei doi au avut „un schimb de opinii despre situaţiile regionale, inclusiv cea din Iran”, a adăugat Suga.

Shinzo Abe are disponibilitatea de a acţiona ca intermediar deoarece Japonia are relaţii de prietenie cu Iranul, pe care se bazează de foarte mult timp pentru importurile de petrol.