spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
Acasă#FreeIranIran și Israel: Așa zișii reformatori de la Teheran, primele victime

Iran și Israel: Așa zișii reformatori de la Teheran, primele victime

-

- Reclama -

Este confruntarea dintre Iran și Israel începutul unei noi crize din Orientul Mijlociu? – se întreabă CNN conform RFI.

- Reclama -

De fapt, conflictele regionale și criza nucleară reînnoită se vor împleti, fiecare alimentând-o pe cealaltă. Confruntarea Iran-Israel din ultimele zile poate deschide o perioadă mai instabilă și mai violentă în Orientul Mijlociu.

- Advertisement -

Iar pentru experții consultați de New York Times, scenariul cel mai rău în acest caz este o extindere a conflictului în Liban. În această situație, Hezbollah ar putea decide să lanseze rachete în Israel, iar Israelul va răspunde, așa cum se întâmplă acum cu atacurile din Siria.

În Israel, ziarul Ha’Aretz vede deja primele victime ale situației.

- Advertisement -

Este vorba despre președintele iranian Rohani și tabăra moderaților sau reformatorilor, acum neputincioși în fața Gărzilor Revoluționare. În cele din urmă, interesul real al Israelului ar putea avea de suferit, atrage atenția ziarul.

Este greu de imaginat că Iranul se va dovedi flexibil în ceea ce privește arsenalul balistic sau pe dosarul sirian, ceea ce este foarte rău pentru Israel. Cu atât mai mult dacă Europa nu va decide o acțiune internațională concertată pentru a contrabalansa gestul lui Trump.

„Coșmarul” poate fi încă evitat, crede publicația Yediot Aharonot, citată de Courrier International. Președintele SUA – spune publicația israeliană –  nu spune adevărul atunci când pretinde că are dovezi că Iranul și-a încălcat angajamentele.

Dar întrebările sunt numeroase, recunoaște publicația. Una dintre ele ar fi „În ce condiții ar fi americanii pregătiți să încheie un nou acord cu Teheranul?”

În orice caz, trebuie pusă pe masă „problema prezenței iraniene în Siria” și „programul balistic al Republicii Islamice care amenință în mod concret Israelul și ceilalți vecini”, spune autorul.

Oricum, va dura „cel puțin șase luni” până ce Congresul să adopte prin lege restabilirea sancțiunilor împotriva Iranului. Companiile americane au timp să se pregătească. În acest timp, Iranul va încerca să minimizeze impactul economic al sancțiunilor prin „intensificarea contactelor sale cu celelalte cinci semnatare ale acordului”. În cazul în care co-semnatarii vor alege în cele din urmă să-l urmeze pe Trump, atunci Iranul nu ar avea de ales decât să-și anunțe retragerea unilaterală din acord. Fără a relua neapărat bombardamentele.

Există însă și semne bune în decizia lui Trump, crede ziarul german Der Tagesspiegel:

Dacă această presiune reînnoită va conduce la negocierea unei înțelegeri mai bune, atunci ar fi o veste bună pentru planetă. Însă dacă demersul va eșua, deoarece Iranul va considera că trebuie să răspundă la provocarea lui Trump și îl va acuza că nu-și respectă promisiunile, atunci situația ar fi cu mult mai rea decât înainte. Aici încep problemele în Germania. Dezbaterea nu a fost foarte nuanțată până acum; Maniheismul este la modă. Se spune că  dacă Trump a pus capăt acordului nuclear,  va fi război. … Dar Trump nu a încheiat încă diplomația. Va fi nevoie de timp pentru a vedea ce vor însemna noile sancțiuni și ce efecte vor avea. Un timp care poate fi folosit pentru a renegocia acordul. Iar Europa deja vorbește cu Iranul„, scrie publicația germană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img