Irak mută spre Rusia

0
74

Potrivit unei declaraţii de luni a vicepreşedintelui irakian Nouri al-Maliki, Irakul este deschis pentru o cooperare mai strânsă cu Rusia în contextul eforturilor antiteroriste recente din regiune, încununate de succes, informează agenţia de ştiri TASS.

„Dorim o mai mare deschidere şi o prietenie mai strânsă cu Rusia”, a declarat Maliki, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, organizate la Moscova.

„Vom avea discuţii şi cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Acesta este un semnal al angajamentului nostru ferm cu privire la consolidarea relaţiilor bilaterale”, a declarat acesta, adăugând că Irakul crede în rolul Rusiei în soluţionarea unui număr mare de probleme internaţionale.

„Irakul doreşte să consolideze cooperarea strategică în domenii cum ar fi generarea de energie electrică, sectorul petrolier, cooperarea în domeniul cercetării, pregătirea universitară, economia şi comerţul, precum şi în sectoarele politice şi militare”,a mai spus Maliki.

Vicepreşedintele irakian, Nuri al-Maliki se află în prezent, într-o vizită de lucru în Rusia. La începutul acestei zile, el s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ulterior acesta va avea o întrevedere şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.