spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeIonuţ Simionca (PMP): „Guvernul a declarat război antreprenorilor din România prin mărirea...

Ionuţ Simionca (PMP): „Guvernul a declarat război antreprenorilor din România prin mărirea fiscalităţii pentru IMM-uri”

-

Partidul Mişcarea Populară se opune modificărilor la Codul fiscal pe care le pregăteşte Guvernul Ciucă (PSD – PNL – UDMR) prin care vor fi crescute anumite taxe şi impozite, va fi înjumătăţit plafonul pentru IMM-uri şi se vor elimina anumite facilităţi fiscale pentru microîntreprinderi. PMP consideră că asistăm la o adevărată agresiune programatică la adresa micilor antreprenori din România într-un context economic şi aşa foarte dificil.

- Reclama -

„În cercurile olimpiene, formate din zei şi tiriplici, nu i-a trecut niciunui geniu prin cap măcar să-i cheme pe reprezentanţii antreprenorilor din România la o discuţie despre cum ar trebui să arate Codul fiscal. O astfel de atitudine este şocantă şi arată că acest Guvern habar nu are ce face, fiind opac la ceea ce se întâmplă în societate. În general, patronii de firme mici îşi smulg părul din cap având în vedere presiunea uriaşă exercitată de inflaţie şi costurile tot mai mari de producţie şi cu forţa de muncă, iar Puterea politică actuală găseşte de cuviinţă să le mai dea şi ea o lovitură în moalele capului. Spre exemplu, celor din HoReCa, timp de doi ani de pandemie, Guvernele PNL le-au promis măsuri de corectare şi, drept răsplată că au fost cuminţi, se pregătesc să le mărească acum TVA-ul cu 4pp. Este o bătaie de joc generalizată venită din partea unor bugetari sadea care nu au condus în viaţa lor o firmă şi nu au trebuit să plătească la sfârşitul lunii salarii”, a declarat secretarul general al PMP, Ionuţ Simionca.

- Advertisement -

Înăsprirea poverii fiscale pentru IMM-uri nu va face altceva decât să îngroape şi mai tare capitalul românesc şi mediul antreprenorial. Situaţia este şi aşa cruntă. Ca dovezi: a) în primele patru luni ale anului 2022, Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu peste 6% până la 23.113 conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC); b) în primele patru luni din 2022, încasările bugetare din impozitul pe profit au scăzut cu 18,8% faţă de acelaşi interval al anului 2021.

„Este o declaraţie de război pe care Puterea politică actuală o lansează clasei de mijloc din România. Patronii celor peste 700.000 de IMM-uri din România nu sunt oameni bogaţi, dar reprezintă fundamentul clasei mijlocii. În esenţă, PSD şi PNL transmit prin modificările făcute că vor ca, în ţara noastră, să existe doar săraci şi bogaţi. Problema este că aproape 70% din locurile de muncă disponibile sunt generate tocmai de aceste firme mici cărora statul le-a pus gând rău. De altfel, politica programatică de luptă împotriva clasei de mijloc a fost expusă şi de noul preşedinte al ANAF care anunţa controale la peste 560.000 de contribuabili – majoritatea patroni de IMM-uri – pe care îi băga fără dovezi în categoria evazioniştilor. Cât timp aceasta este atitudinea guvernanţilor faţă de micii deţinători de capital din România, este clar că principalul motor al progresului va fi gripat”, a afirmat Simionca.

- Advertisement -

În septembrie 2021, existau aproximativ 732.000 de microîntreprinderi – aproximativ 93,2% din totalul firmelor. Acestea angajau aproximativ 68% din totalul forţei de muncă. 

Reacţia PMP vine în contextul în care Guvernul Ciucă intenţionează să elimine impozitul de 3% pentru firmele fără angajaţi şi să scadă plafonul maximal de venituri la 500.000 de euro. Mai mult, anumite coduri CAEN ar urma să fie eliminate din lista accesibilă IMM-urilor, iar HoReCa va cunoaşte modificări în plus ale taxelor specifice şi ale TVA.

De la PSD nu aveam nicio pretenţie. Ştiam deja că singura lor idee este încurajarea luptei de clasă între cei cu venituri mici şi cei cu venituri medii, aşa cum sunt patronii de IMM-uri. PeNeLiştii însă dovedesc o degradare masivă a principiilor pe care le susţin, ajungând o simplă anexă a socialiştilor. Îşi trădează astfel electoratul şi pun pe butuci economia României. Nu realizează că, acceptând toate aceste înăspriri ale fiscalităţii, tot ei vor deconta politic. Un Guvern liberal ar fi trebuit să scadă taxele şi impozitele – aşa cum a propus PMP – şi să-şi concentreze eforturile pe investiţii şi pe sprijinirea antreprenorilor români”, a concluzionat secretarul general al PMP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img