Comandat de PNL Filiala Maramureș
Executat de Flux 24 Media Communications
Cod AEP: 21240015
Remiza PSI și drumul perimetral joacă un rol major în dezvoltarea și modernizarea Aeroportului, dar și pentru confortul și siguranța pasagerilor. În curând va fi inaugurat și noul terminal de pasageri, construit în timp record: 6 luni, unde se lucrează deja la finisajele interioare. La acestea se adaugă dotările cu echipamente necesare, proiect depus spre finanțare în 2023 și realizat în același an.
Luni, 27 mai, a avut loc conferința de închidere a investiției “Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Maramureș”, respectiv construcția remizei PSI și a drumului perimetral. Conferința a fost susținută de Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș; Gabriel Bogdan Ștețco, administratorul public al județului; Daniela Stamatoiu, directorul Aeroportului Internațional Maramureș și Răducu Pop, director general Antrepriza Montaj Instalații SA, constructorul.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare: „Este un moment important pentru Aeroportul Internațional Maramureș. Remiza PSI este prima investiție a Aeroportului Internațional Maramureș derulată prin fonduri europene și finalizată, ceea ce este un lucru extraordinar. Sunt trei proiecte la Aeroportul Internațional Maramureș în valoare de 63 de milioane de euro care s-au derulat într-un termen foarte scurt. Trebuie să spunem lucrurile așa cum sunt de fapt, pentru că aceste proiecte cu finanțare europeană au fost depuse pentru terminalul de pasageri în 2022, pentru remiza PSI, drumurile perimetrale, respectiv pentru cel de-al doilea proiect finalizat, achiziția de echipamente, în 2023.
Aceste proiecte, deși depuse într-un termen scurt, cu licitații realizate într-un termen scurt, astăzi sunt finalizate. Mai avem de finalizat terminalul de pasageri unde se lucrează într-un ritm alert: au început lucrările în 13 septembrie 2023 și terminalul de pasageri e în picioare astăzi, se lucrează intens la finisajele interioare astfel încât, așa cum ne-am angajat, în această vară să fie gata. Practic, în 6 luni de zile, lucrările au fost finalizate în afinitate cu cerințele pe care noi le-am avut, iar pentru asta îi sunt recunoscător constructorului și proiectanților care au lucrat, de asemenea, în termen foarte scurt să pună la punct tot proiectul în așa fel încât să fie implementat cât mai repede.
Sunt încrezător că din toamna acestui an vom putem avea zboruri noi, spre destinații externe noi și, de ce nu, chiar și interne. Le mulțumesc colegilor mei, Gabriel Bogdan Ștețco, administratorul public al județului și doamnei Daniela Stamatoiu, directorul Aeroportului Internațional Maramureș pentru buna colaborare în beneficiul maramureșenilor”.
Gabriel Bogdan Ștețco, administratorul public al județului, candidat la președinția Consiliului Județean Maramureș: „Două din cele trei proiecte pe care le avem la aeroport sunt finalizate, remiza PSI și achiziționarea de echipamente. După cum se poate vedea se lucrează intens și la terminal, iar la finalul verii va fi gata și acesta. A durat mai puțin de un an să ducem la capăt aceste proiecte și acest lucru demonstrează că realizăm toate proiectele pe care ni le-am asumat.
În continuare vom aduce noi investiții pentru aeroport, fiind deja pregătit proiectul pentru instalarea de panouri fotovoltaice, care vor asigura integral consumul de energie al aeroportului. Investițiile la Aeroportul Internațional Maramureș vor crește dinamica dezvoltării economice a județului nostru, un obiectiv major al administrației județene. Mulțumesc colegilor din Consiliul Județean și celor de la Aeroportul Internațional Maramureș pentru buna colaborare în vederea finalizării acestui proiect! Felicitări spor la treabă pentru finalizarea noului terminal!”.
Ce s-a realizat concret la Aeroportul Internațional Maramureș?
Dotări cu echipamente specifice pentru dezvoltarea activității și asigurarea de condiții mai bune și sigure pentru călători. Valoare: 14,2 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023 în proporție de 95%, urmează câteva echipamente care vor fi integrate în noul terminal, în această vară.
Drum perimetral și o remiză de Prevenire și Stingere a Incendiilor (PSI) din nevoia și dorința de a crește siguranța și securitatea pasagerilor. Valoare: 6,9 milioane euro. Finalizat în mai 2024.
Terminal pentru pasageri. Valoare: 42,8 milioane euro. Stadiu: Gradul de execuție este de 85%.
Remiza PSI și drumul perimetral, istoricul investiției de la faza de proiect și până la inaugurare
La finalul anului 2022 a fost depusă cererea de finanțare pentru Remiza PSI prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Contractul de finanțare a fost semnat in 29.06.2023. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în 11.10.2023. Autorizația de construcție a fost obținută în 28.11.2023. Valoarea investiției se ridică la: 6,9 milioane de euro. Rezultatul investiției: garaj cu 10 boxe, în suprafață construită de 1080 mp; corp administrativ în suprafață de 680 mp si platformele adiacente; drum perimetral pe o lungime de 6,3 km și 5 metri lățime; drum de urgență – 193 de metri lungime și 7 metri lățime.
Aceste investiții reprezintă dotări necesare pentru conformarea Aeroportului Internațional Maramureș la cerințele Autorității Aeronautice privind siguranța și securitatea pasagerilor. Cei prezenți la evenimentul de final de proiect au putut vedea și o parte dintre echipamentele achiziționate printr-un alt proiect finanțat prin POIM, în 2023. Conferința de final de proiect pentru dotări se va face la inaugurarea terminalului, având în vedere că celelalte echipamente de securitate achiziționate vor fi instalate în noul terminal de pasageri.
Daniela Stamatoiu, directorul Aeroportului Internațional Maramureș: „A fost o provocare derularea acestui proiect având in vedere ca lucrările s-au desfășurat sub trafic și într-un timp foarte scurt. A fost nevoie de o coordonare permanentă între operaționalul aeroportului și echipele din șantier. Au fost de asemenea provocări legate de aspectele procedurale, adaptarea proiectului la realitățile din teren, supravegherea respectării cerințelor aeronautice. Acum putem spune că din punct de vedere al cerințelor de PSI, Aeroportul Maramureș este la standardele necesare unui aeroport internațional.
Îi mulțumesc în mod special domnului președinte Ionel Bogdan, domnului Gabriel Ștețco și echipei din Consiliul Județean fără sprijinul cărora nu ar fi fost realizabil acest obiectiv. Am avut sprijin în procesarea cu celeritate a actelor adiționale la Organismul de Intermediere în Transport. 14 hotărâri de Consiliu Județean în 3 luni pentru aeroport, in trimestrul 4 al anului 2023 și putem continua. Îi mulțumesc domnului Pop Răducu, antreprenorul general pentru eforturile depuse astfel încât să fim unde suntem azi. Au fost mulți implicați în acest proiect, supervizor, colegii de la Parcuri Industriale, dar nu în ultimul rând colegii din aeroport, fiind prima dată când se derulează lucrări de o asemenea anvergură cu aeroportul deschis”.