de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Mark Rutte, șeful NATO, a invitat miercuri seară la reședința sa din Bruxelles o serie de lideri europeni din state cu un rol major în războiul din Ucraina pentru discuții extrem de importante pe marginea subiectului, incluzînd posibila trimitere de trupe în Ucraina. În mod foarte ciudat, deși se afla la Bruxelles, la Consiliul European, președintele României, Klaus Iohannis, nu a fost invitat la reuniune.
”Dineul de la Bruxelles are loc într-un moment incert pentru Ucraina, care ia în considerare presiunile președintelui ales Donald J. Trump pentru un calendar accelerat al negocierilor de pace cu Moscova. Dl Zelensky este programat să se adreseze liderilor Uniunii Europene în cadrul unui summit care va avea loc joi. Dl Rutte a susținut că orice negocieri serioase privind o încetare a focului sau o înțelegere ar necesita convingerea președintelui rus Vladimir V. Putin că nu prea mai are nimic de câștigat în Ucraina. Se așteaptă ca la dineu să participe președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, președintele Poloniei, Andrzej Duda, precum și ministrul britanic de externe, David Lammy. Președintele Consiliului European, António Costa, și președintele CE, Ursula von der Leyen, sunt, de asemenea, așteptați să fie prezenți. Având în vedere incertitudinea cu privire la politica americană de anul viitor sub conducerea dlui Trump, dl Rutte va folosi cel mai probabil dineul pentru a coordona răspunsul membrilor europeni ai NATO. Europenii doresc să îl convingă pe dl Trump că Ucraina ar trebui să intre în orice negocieri de pe o poziție de forță și că un acord prost pentru Kiev l-ar face pe președintele american să pară slab în fața Chinei” a scris azi The New York Times.
Cum a reacționat Iohannis, întrebat de presă despre motivul pentru care l-a ”sărit” reuniunea:
”În ce privește trimiterea de trupe, nu s-a discutat cu mine, deci nu vă spun niciun fel de opinie. Dacă această chestiune va fi vehiculată la nivel de Consiliul European sau de NATO, în format „toți”, atunci, România va prezenta o opinie. Nu cred că este o temă care poate fi tratată așa, „en passant”, într-o întâlnire cum avem acum. Este o chestiune extrem de complexă și cu o greutate ieșită din comun. Știu de această întâlnire, am știut din capul locului. Nu cunosc cine a convocat statele care au fost convocate, respectiv pe alții nu i-a convocat. Mi se pare un pic neobișnuit, pentru că noi în NATO lucrăm în consens, nu pe grupulețe și nici pe bisericuțe. Dar cu siguranță vom ști foarte exact ce s-a discutat, pentru că știm despre ce se va discuta și la momentul oportun vom avea o poziție oficială față de aceste chestiuni. Nu cred că este o soluție grozavă să se discute aceste spețe complicate pe grupulețe”.
Deocamdată, nu există o explicație oficială din partea lui Rutte ori a altui greu european pentru excluderea lui Iohannis de la importanta reuniune.
Nu știm nici dacă Iohannis a trîntit paltonul, de nervi că l-au lăsat pe afară.
Dar e destul de evident că președintele în prelungiri al României a primit un mesaj clar că, pentru leadershipul occidental, persoana lui nu mai contează. Liderii europeni nu au cum să decidă un mesaj comun către viitorul președinte al SUA luînd în calcul și poziția unui, de acum, fost președinte, care nu înțelege că vremea lui a trecut.
O porție de umilință servită lui, dar, pe cale de consecință, întregii Românii, țară cu o implicare imensă în sprijinirea Ucrainei. Mai-marii UE au lăsat la poartă întreaga Românie, prin cel care se încăpățînează să rămînă reprezentantul ei oficial.
- Advertisement -