spot_img
7.1 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeIohannis și haosul stării de alertă

Iohannis și haosul stării de alertă

-

Pe 28 aprilie 2020, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a informat poporul român că este aproape finalizată legislația secundară necesară pentru ziua de 15 mai, cînd urma să se decidă ori prelungirea stării de urgență, ori instituirea stării de alertă. După cum se știe în acest moment, a fost o minciună sfruntată: sîmbătă, premierul Orban voia OUG pentru starea de alertă, luni s-a băgat în regim de urgență un proiect de lege, iar azi suntem informați că se va da o OUG provizorie, pînă intră în vigoare noua lege. O OUG despre care surse din PNL afirmă că încă e în lucru, nefiind decît încropită. Deci, ce legislație privind starea de alertă spunea acum 16 zile președintele României că e ”aproape finalizată”?, transmite Inpolitics.

Declarația președintelui:

Jurnalist: Domnule Președinte, după data de 15 mai aveți posibilitatea să prelungiți starea de urgență sau guvernul poate da stare de alertă? Voiam să vă întreb dacă aveți o decizie în acest sens luată până acum și, dacă nu, dacă mâine la întâlnirea pe care înțelegem că o veți avea cu domnul Ludovic Orban se va discuta despre acest aspect.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi discutăm aceste variante de două săptămâni, nu începem discuția mâine. Însă decizia nu o vom lua mâine, fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic și decizia, dacă vom prelungi starea de urgență sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, această decizie o vom lua, probabil, în cursul săptămânii viitoare când avem noi date despre mersul epidemiei,

însă pot să vă spun, poate cu titlul de premieră, că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată. Eu am dorit să fim pregătiți din timp și pentru o variantă, și pentru cealaltă, ca să nu fim iarăși în situația de stres, cum am fost la începutul epidemiei

când, din neglijența guvernelor PSD, nu s-au clarificat multe chestiuni: nu au fost bani, nu au fost rezerve. Acum vreau să avem legislația clară, să avem rezervele deja existente, atât cât se poate, iar până în toamnă să avem rezerve semnificative pentru situația în care va veni al doilea val sau va veni altă boală, fiindcă se vede bine că nu putem să avem garanția că nu vine o altă boală peste un an, peste doi, peste 20, bine ar fi să nu mai vină niciodată, dar iată că această siguranță pe care am crezut că am obținut-o a fost o iluzie”. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img