Iohannis s-a plimbat în străinătate numai în aprilie de 1,5 milioane de lei

0
5340

Cheltuielile administraţiei Iohannis pentru deplasările externe par să devină o constantă a mandatului actualului preşedinte. Criticat deseori de presă pentru apetenţa mult prea mare pentru concedii şi lipsa de viziune a politicii externe, preşedintele Klaus Iohannis rămâne în continuare fidel strategiei sale: urmărirea cu interes, pas cu pas, în principal doar pe Facebook, a chestiunilor importante din societate, transmite B1 Tv.

În privinţa deplasărilor externe, noul vehicul inaugurat de Guvern, site-ul Transparenţă bugetară, ne arată care au fost exact cheltuielile Preşedinţiei în acest sens.

Potrivit explicaţiilor oferite chiar de Administraţia Prezidenţială, Raportul de excuţie bugetară publicat la finalul fiecărei luni însumează, practic, cheltuielile pentru fiecare activitate de la începutul anului şi până la finalul acelei luni. Potrivit acestui criteriu, vă prezentăm sumele exacte cheltuite de administraţia Iohannis în fiecare din ultimele patru luni pe deplasări externe.

Potrivit acestor date, suma cea mai mare cheltuită de Iohannis pentru deplasările sale externe a fost utilizată în luna aprilie, lucru ciudat, având în vedere agenda preşedintelui în acea perioadă. Dar iată cifrele.

ADMINISTRAŢIA IOHANNIS – CHELTUIELI DEPLASĂRI EXTERNE, IANUARIE

– Deplasări în străinătate: 99.027,48 lei (Raportul INTEGRAL – AICI)

ADMINISTRAŢIA IOHANNIS – CHELTUIELI DEPLASĂRI EXTERNE, FEBRUARIE

– Deplasări în străinătate: 953.583,60 lei – 99.027,48 lei = 854.556,12 lei (Raportul INTEGRAL – AICI)

– În februarie, președintele Iohannis a avut două deplasări externe, în Germania, 10-14 februarie, și la Bruxelles, 18-19 februarie. Printre vizitele externe ale consilierilor pre;edintelui Iohannis, una dintre cele mai cunoscute este controversata deplasare în SUA a lui Dan Mihalache, şeful cancelariei prezidenţiale, de la începutul lunii februarie. Acesta a fost însoţit peste Ocean de copreședintele PNL, Alina Gorghiu, și șeful Antena 3, Mihai Gîdea. (Detalii AICI)

ADMINISTRAŢIA IOHANNIS – CHELTUIELI DEPLASĂRI EXTERNE, MARTIE

– Deplasări în străinătate: 1.447.493,93 lei – 953.583,60 lei = 493.910,33 lei (Raportul INTEGRAL – AICI)

– În martie, deplasările externe ale Preşedintelui Klaus Iohannis au fost: Israel şi Palestina – 7-11 martie, Bruxelles – 17-18 martie, Turcia – 23-24 martie. Este posibil ca tot în bugetul pe martie să intre deplasarea în SUA din perioada 30 martie – 2 aprilie.

ADMINISTRAŢIA IOHANNIS – CHELTUIELI DEPLASĂRI EXTERNE, APRILIE

– Deplasări în străinătate: 2.973.567,67 lei – 1.447.493,93 lei = 1.526.073,74 lei (Raportul INTEGRAL – AICI)

În aprilie, Klaus Iohasnnis a fost in SUA la Summitul securitatii nucleare: a plecat pe 30 martie si s-a intors pe 2 aprilie. Nu este clar în bugetul cărei luni a fost încadrată această vizită.

Potrivit unor precizări ale Administraţiei Prezidenţiale către B1 TV, sumele trecute la capitolul deplasări în străinătate reprezintă mai multe operaţiuni:

“Sumele aferente articolului bugetar Deplasări în străinătate reprezintă contravaloarea următoarelor operațiuni:

– transportului, respectiv a curselor aeriene speciale pentru efectuarea deplasărilor externe ale delegațiilor oficiale şi de însoțire ale României, a curselor aeriene de linie pentru deplasările  antemergătorilor care pregătesc vizitele oficiale, ale consilierilor prezidențiali şi consilierilor de stat care se deplasează în străinătate pentru acțiuni de reprezentare a României pe plan internaţional;

– cazării membrilor delegațiilor oficiale şi de însoțire ale României, antemergătorilor, consilierilor prezidențiali şi consilierilor de stat;

– închirierii pe plan local a unor mijloace de transport persoane şi materiale, conform specificului misiunii externe;

– alimentării în cont bancar cu sume pentru cumpărarea de valută în vederea efectuării de plăţi în ţară în care urmează a avea loc deplasarea;

– contravaloarea soldului de casă în valută în urma decontării avansurilor primite pentru deplasările externe.”