spot_img
12.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăActualitateIohannis lăsat baltă și de estonieni in lupta pentru NATO. Ungaria și...

Iohannis lăsat baltă și de estonieni in lupta pentru NATO. Ungaria și Slovacia mai sunt împotriva lui Rutte. Turcia negociază

-

Sansele președintelui român la șefia NATO s-au diminuat și mai mult, odată cu anunțul premierului estonian, Kaja Kallas, prin care și-a exprimat susținerea pentru Mark Rutte la șefia NATO, transmite Europa Liberă.

Ea însăși candidat neoficial la funcția de secretar general, Kaja Kallas a declarat că Mark Rutte a convins-o că „pentru un NATO puternic, trebuie să avem o privire clară asupra Rusiei, să stimulăm disuasiunea și cheltuielile pentru apărare, să susținem aderarea Ucrainei și echilibrul geografic”.

- Advertisement -

„Am discutat acest lucru în profunzime cu Mark Rutte și el se angajează să respecte aceste priorități. Estonia îl poate susține pentru funcția de secretar general al NATO”, a spus ea.

„Cei care ezită sau se opun în mod deschis sunt Ungaria, Slovacia, România și poate Turcia”, au declarat surse apropiate de NATO pentru corespondentul RFE/RL de la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

- Advertisement -

În ceea ce privește Turcia, se pare că guvernul de la Ankara nu a luat încă o decizie și încă mai analizează.

Dar, spun aceleași surse de la NATO, Turcia „poate oscila în spatele lui Rutte în curând, deoarece acesta a vorbit cu Erdogan în weekend și știe că Ankara vine întotdeauna cu unele cerințe”.

Aceiași oficiali ai Alianței au menționat totodată că „Polonia nu este împotriva lui Rutte”, iar liderii de la Varșovia „doar negociază pentru posturi de conducere pentru ei sau pentru unii aliați în alte foruri, cum ar fi UE”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img