”În timp ce am negociat aici la Bruxelles toate aceste lucruri, în spaţiul public de acasă din România a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmaţie pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni. Am făcut această afirmaţie miercuri fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca prin acţiune aşa cum a fost ea concepută să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei. Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenţionat. Ulterior am aflat că această afirmaţie a mea care a vrut doar să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei a fost interpretată în foarte multe feluri, poate şi datorită faptului că m-am exprimat foarte succint„, a declarat președintele Klaus Iohannis vineri noaptea la Bruxelles după ce a aprobat pactul pe #Brexit care aduce deservicii românilor din diasporă.
El a respins faptul că şi-ar fi „schimbat abordarea”, aşa cum s-a „vehiculat”, şi a insistat asupra faptului că va apăra statul de drept.
”S-au făcut fel şi fel de supoziţii că aş fi mai puţin ataşat de statul de drept. Toate aceste speculaţii sunt fără niciun fel de suport real. Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Este evident – şi am spus acest lucru de nenumărate ori – că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuţie aici. În acelaşi fel sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la revoluţia din decembrie 1989 şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate – nu neapărat dintr-o intenţie, ci dintr-o abordarea stângace câteodată – acest lucru trebuie atenţionat”, a explicat Klaus Iohannis.