Iohannis dă înapoi în scandalul cu Bulgaria

0
3169

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun, subliniind că NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră.

Bulgaria a reacționat dur la propunerea României.

Nu vrem flotă militară în Marea Neagră, vrem yachturi, vacanțe, iubire, a spus premierul bulgar Boiko Borisov.

CITIȚI ȘI:Premierul bulgar s-a răstit la Iohannis: NU VREAU

„Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculații. Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului este o inițiativă care țintește o colaborare practic în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa numită inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun”, a precizat președintele Iohannis, întrebat cu privire la declarațiile premierului bulgar, Boyko Borissov.

El a spus că inițiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO pentru că toate cele trei țări riverane — România, Bulgaria și Turcia — sunt aliați.

”Unde a apărut probabil o înțelegere greșită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră”, a afirmat Iohannis.

Numai că președinte Iohannis vorbea în luna februarie la Conferința pentru Securitate de la Munchen de creare a unei flote NATO.