Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că situaţia acordului nuclear cu Iranul va fi discutată cu guvernanţii şi cu liderii europeni, pentru un punct de vedere consolidat.

“Această chestiune va fi discutată la Consiliul care va avea loc în Bulgaria în cursul săptămânii viitoare, pentru a avea o opinie mai clară a liderilor europeni, însă lucrurile nu sunt absolut deloc simple şi nu vreau acum, de la Blaj, într-o discuţie pur întâmplătoare, să lămuresc chestiunea Iranului. Vom discuta aceste chestiuni şi cu partenerii europeni, vom discuta aceste chestiuni – dacă îşi revin guvernanţii – cu guvernanţii, ar fi de dorit, pentru a avea un punct de vedere consolidat”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Blaj.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat pe 8 mai retragerea din acordul nuclear cu Iranul şi reintroducerea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran. Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte focoase nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană va avea “o reacţie unitară” la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?