spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateIohannis aruncă șapca americană

Iohannis aruncă șapca americană

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

”Dilema lui Iohannis: un refuz pentru Biden ori înaltă trădare?” scriam pe 8 mai, după întîlnirea președintelui cu Joe Biden, legat de cererea privind cedarea unui sistem Patriot către ucraineni, slăbind, astfel, apărarea țării noastre. Nu știm dacă a fost teama de trădare la mijloc ori un șantaj pentru șefia NATO, cert e că azi președintele a cam dat stingerea subiectului Patriot. Ba a livrat și un bonus: fără soldați români în Ucraina. Să te mai miri că în cîteva ore Iohannis a devenit superstar în presa rusă?

Trei mesaje prezidențiale clare și ferme:

– ”Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel nu se va face nimic” a spus azi Iohannis, în prima sa ieșire publică de la întîlnirea cu Biden.

– ”România nu va trimite combatanți în Ucraina. E simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat.”

– ”Nu există nicio amenințare directă(…)Din toate informațiile pe care le am, pot să vă spun că România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar, sigur, trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată(…) Nu am niciun semnal și nicio indicație că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-ați menționat”.

Prin declarațiile sale neuzual de categorice, Iohannis a lichidat, practic, subiectul Patriot, dezumflînd zdravăn, totodată, retorica panicardă a ultimei perioade, promovate de diverse personaje, de la politicieni cu greutate, la experți militari, ziariști, influenceri. De la Mihai Tudose pînă la Băsescu, președintele i-a lăsat în ofsaid pe toți arhanghelii războiului care s-au repezit să susțină livrarea Patriot lui Zelenski.

Poate că președintele se teme, realmente, de posibile consecințe juridice ale cedării unei componente de maximă importanță pentru armata română, așa cum arătam recent, un asemenea demers putînd fi lesne încadrat la înaltă trădare, după codul penal.

La fel de posibil, chiar plauzibil, e că Iohannis e dispus să arunce orice mijloc în lupta pentru șefia NATO, considerînd că nu mai are nimic de pierdut.
Azi, el tocmai i-a transmis președintelui SUA un refuz clar la cererea privind livrarea Patriot ucrainenilor.

Cum va reacționa Casa Albă, e greu de intuit acum. Poate va ceda șantajului venind din Est, ori poate lui Iohannis i se va întîmpla ceva rău curînd. Eventual mai rău decît brusca relansare a procesului privind casele sale, fix înaintea summitului NATO de la Washington.

Deocamdată, spusele președintelui de azi s-au viralizat, efectiv, în presa rusă, care relatează pe larg despre refuzul de a trimit soldați și sisteme Patriot în Ucraina.
Meciul se încinge.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img