spot_img
24.4 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăActualitateIohannis a gălbejit societatea civilă

Iohannis a gălbejit societatea civilă

-

Președintele Klaus Iohannis a numit în conducerea Fondului Român de Dezvoltare Socială, pe locurile aferente societății civile, doi angajați ai Administrației Prezidențiale: Ioana Irina Rusu și Cătălina Galer. Ioana Irina Rusu este soția unui politician ieșean cu interese în zona pieței de energie, în timp ce Cătălina Galer ocupă funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, transmite 7 Iași.

- Reclama -

Legea spune că Președintele României trebuie să numească în conducerea FRDS doar „personalităţi publice recunoscute din societatea civilă”. Niciuna dintre cele două persoane nu face parte din societatea civilă. Rusu este vicepreședinte al unui ONG care nu are activitate de 11 ani de zile, conform propriei declarații de interese, în timp ce Galer susține că a avut tangență cu societatea civilă în calitate de participant la un stagiu de pregătire organizat de Centrul Român de Politici Europene. Iohannis nu s-a consultat cu societatea civilă când a numit aceste persoane pentru că, spune Departamentul de Comunicare al Președinției, ”legea nu îl obligă”. Același Departament spune că, atât timp cât sintagma „personalităţi publice recunoscute nu este reglementată de un act normativ distinct”, Președintele poate interpreta cum vrea această mențiune. „În România bunului simț și a lucrului bine făcut”, legea este opțională pentru Președintele României. Locurile pentru reprezentanții societății civile prevăzute în Consiliul Director al FRDS erau cu scopul de a asigura transparența și corectitudinea distribuirii fondurilor necesare dezvoltării zonelor sărace. Iohannis a confiscat aceste posturi care au rolul de a elimina politicul din zona deciziilor cheltuirii banilor publici și le-a transformat în sinecuri pentru politrucii liberali. 

Soția prim-vicepreședintelui PNL Iași, Lucian Petrică Rusu, ocupă de 5 ani de zile un loc în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Irina Ioana Rusu a fost numită în această funcție pe locurile aferente societății civile, deși soția liberalului ieșean nu face parte din societatea civilă. Conform declarației de interese, Ioana Irina Rusu este vicepreședinte al Asociației Centrul Național pentru Participare, un ONG care nu mai are activitate și rulaj financiar din 2010, an în care soția liberalului a intrat în rândul bugetarilor.

Alături de Rusu, Iohannis a mai trimis încă trei persoane în Consiliul Director al FRDS. Printre ele și Cătălina Galer, care, la data numirii în conducerea FRDS, era consilier în cadrul Administrației Prezidențiale – Departamentul de Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. Din august 2021, Galer a fost numită consilier de stat în cadrul aceluiași departament, în locul lui Andrei Muraru, plecat ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Funcția de consilier de stat la Administrația Prezidențială echivalează cu cea de ministru din Guvern. Ca și Rusu, Galer face parte din conducerea FRDS ca și reprezentant al societății civile. Potrivit declarației de interese, Galer nu a făcut niciodată parte din societatea civilă. Site-ul Președinției precizează totuși că, Cătălina Galer a avut tangență cu societatea civilă în calitate de participant la un stagiu de pregătire organizat de Centrul Român de Politici Europene.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...