spot_img
4.4 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasămediuIoan Rus în conflict cu Codruța Kovesi: Un stat puternic nu este...

Ioan Rus în conflict cu Codruța Kovesi: Un stat puternic nu este cel care are instituţii de forţă puternice

-

- Reclama -

Un stat puternic nu este cel care are instituţii de forţă puternice, ci o economie puternică, a declarat, luni, la bilanţul MAI, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, precizând că împotriva corupţiei s-a mai luptat „în valuri” şi altădată, iar efectele s-au văzut sute de ani mai târziu, transmite Mediafax.

- Reclama -

„Un stat puternic nu este un stat care are instituţii de forţă puternice, ci care are o economie puternică. (…) Până la urmă vor trebui să înţeleagă cu toţii că bătălia pentru corectitudine şi progres ne aparţine în egală măsură tuturor. Nu avem de ce să arătăm cu degetul către doamna Codruţa, să o urâm sau să o iubim. Îşi face treaba aşa cum se cuvine, atâta tot că trebuie să ne-o facem şi noi cu toţii”, a spus Ioan Rus, prezent la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne.

- Advertisement -

Rus a adăugat că împotriva corupţiei s-a mai luptat „în valuri” şi altădată. „A mai fost o luptă în istorie: Vlad Ţepeş. A făcut tot aşa. Boierii s-au mutat şi au plecat toţi la turci. Efectele le-am văzut sute de ani de atunci încoace”, a precizat ministrul.

La acelaşi eveniment a fost prezentă şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a susţinut un discurs în care a menţionat că una dintre vulnerabilităţile combaterii corupţiei este reprezentată de apropierea dintre anumite cadre MAI de politicieni şi oameni de afaceri locali. În acest context, ministrul Transporturilor a contrazis-o pe Kovesi şi a explicat că, din punctul său de vedere, apropierea politicului de reprezentanţii Ministerului de Interne nu constituie o vulnerabilitate în contextul în care atât politicieni, cât şi angajaţii structurilor de aplicare a legii trebuie să susţină lupta împotriva corupţiei în comun.

- Advertisement -

„Sunt politicieni corupţi, judecători corupţi, procurori corupţi, poliţişti corupţi. În consecinţă, nu sunt de acord că limitarea relaţiilor dintre poliţişti şi politicieni este o vulnerabilitate la sistemul de luptă anticorupţie, doar dacă plecăm de la premisa că unii sunt corupţi, iar ceilalţi corecţi sau invers. În realitate această luptă trebuie s-o ducem toţi, dar toţi”, a spus Rus.

Acesta a dat ca exemplu o situaţie pe care a văzut-o în Germania cu ani în urmă când la clasa întâi în faţa copiilor a fost adus un poliţist în uniformă, iar învăţătoarea le-a spus copiilor că acela este un personaj pozitiv căruia i se pot adresa atunci când au probleme.

„Construcţia unei viziuni pozitive asupra unei instituţii se face de către toţi de la ministrul Învăţământului până la ministrul Transporturilor. Nu e doar apanajul unor instituţii”, a spus Rus.

Acesta a mai explicat că un pericol la siguranţa naţională este faptul că firmele străine puternice trimit banii în străinătate.

„Realitatea spune aşa: astăzi, din cinci miliarde de euro, să spunem, licitaţi în România, sunt câştigaţi de firme străine. Întreb: este o vulnerabilitate la siguranţa naţională? Este! Vin bani europeni, îi mirosim şi pleacă înapoi”, a explicat Rus.

Ministrul Transporturilor a adăugat că, în acest moment, Polonia are opt firme, care concurează cu americanii în SUA sau cu japonezii în Japonia, în timp ce România nu are niciuna, fapt ce reprezintă o altă vulnerabilitate la siguranţa naţională.

La şedinţa de evaluare a activităţii Ministerului Afacerilor Interne au participat, alături de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru ai Afecerilor Interne, şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, şeful SRI, Eduard Hellvig, şi adjunctul acestuia, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi şeful interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img