spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateÎnvinsul Klaus Werner

Învinsul Klaus Werner

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Discursul rostit azi de președintele Klaus Iohannis la primul congres al PNL la care participă ca invitat este, probabil, fără precedent în perioada post-decembristă. De la un politician sigur pe victoria protejatului său ar fi fost de așteptat un discurs pacifist-optimist, fie și de fațadă, lăudarea guvernării pe care o vrea categoric neschimbată și, foarte important, susținerea respectivei aprecieri cu măcar 2-3 exemple concrete de realizări. Și ne-am mai fi așteptat la o mînă întinsă foștilor/viitorilor aliați USRPLUS, ca să nu mai vorbim despre noi atacuri la pee-see-dee. Nimic din toate astea nu s-a regăsit, ba chiar a fost pe dos. Dacă și-a propus ca măcar o dată să surprindă, Iohannis a reușit cu brio.

”Am asistat la derapaje și atacuri la persoană”

Practic, în discursul de azi, Iohannis a scos la lumină tot ce a fost mai murdar și mai rău în PNL, punctînd atent toate scandalurile din ultimele luni. Și înfierîndu-le tăios.

”Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit(…)Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte. Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat. Un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior! Cu atât mai mult, când prim-ministrul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne.” a spus președintele.

”Este nevoie de un guvern eficient”. Deci nu-l avem, deocamdată…

A scos, în egală măsură, la iveală neajunsurile guvernării din ultimul an, vorbind despre nevoia unor însușiri de bază pentru o cîrmuire eficientă a țării; ori dacă invoci nevoia, înseamnă că pînă acum nu a existat ceea ce trebuia să existe.

”Nu numai că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de fapte, de acțiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni. Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate, avem fondurile care să ne permită să le punem în aplicare. Să avem și înțelepciunea, și maturitatea de a ne reașeza cu toții la aceeași masă, masa discuțiilor despre soluții pentru România! Este nevoie ca guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, un trai prosper aici, în țara noastră(…) România, ca și multe alte state europene, se confruntă în prezent cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cât mai bine, este nevoie un guvern eficient(…) Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu este pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România”.

”Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite”

A martelat și coaliția de la putere, vorbind de abandonarea guvernăriiȘ

”Recent, făceam un apel la responsabilitate și maturitate către partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care îl reiterez, pentru că nu toți cei cărora le era adresat au manifestat aceeași responsabilitate și maturitate. Atrag din nou atenția tuturor partidelor parlamentare că, dacă vom continua așa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că, atunci când oamenii sunt dezamăgiți de cei care îi reprezintă, se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut(…)Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite, în care unii parteneri se comportă că și cum ar fi într-o dezbatere pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă”.
Și a mai vorbit despre nevoia punerii în aplicare a unui ”program care are în prim-plan o Românie normală, mai puțin afectată de scandaluri și dispute sterile și mult mai mult orientată spre creștere organică, spre bunăstare, spre șanse egale pentru toți, spre servicii publice moderne”.

Și niciun cuvînt despre marele dușman PSD, altădată nelipsit din orice discurs politic al președintelui.

De fapt, cel mai folosit cuvînt – 6-7 ori – în discursul de azi a fost responsabil/responsabilitate. Ceea ce spune multe.
Cum spuneam, nu doar că Iohannis nu a pomenit concret măcar un lucru bun făcut de guvernarea ultimului an, ci, dimpotrivă, a lăsat impresia că înfierează PNL și guvernul pentru că nu au livrat pînă acum ce au promis și musai să se livreze de aici înainte. Cînd invoci des nevoia de responsabilitate se deduce logic lipsa ei pînă acum.

Să facem și o observație de final ușor malițioasă: la ultimul congres al PNL la care a fost prezent, cel din iunie 2014, Iohannis flutura delegaților perspectiva unei guvernări liberale timp de 10 ani, în parteneriat cu el, ca președinte de țară:

„O viziune pe zece ani trebuie să definească cel puţin trei lucruri pentru a se transforma într-un proiect politic viabil: trebuie să spunem ce fel de preşedinte al României ne dorim, trebuie să spunem ce guvernare pentru România dorim, trebuie să explicăm care trebuie să fie relaţia constituţională corectă între preşedinte şi Guvern pentru a obţine un efect de sinergie pentru a putea împreună să lucreze pentru România” spunea el.
Și mai vorbea despre „şansă istoric㔄oportunitate istorică”, „creşteri spectaculoase”, „realizări măreţe”.

Șapte ani și mai bine mai tîrziu, Iohannis vorbește tot de oportunități și tot de o guvernare liberală de zece ani. Avînd în vedere că PNL a guvernat vreo 20 de luni în acești șapte ani, mesajul cu deceniul de dreapta probabil va rămîne valabil pentru Iohannis încă vreo cîteva campanii și congrese de aici încolo

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img