spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăEconomieInvestiţiile statului în infrastructură au ajuns la minimul ultimilor 10 ani

Investiţiile statului în infrastructură au ajuns la minimul ultimilor 10 ani

-

Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile, cele care pot asigura creşterea economică nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitor, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Guvernul Ponta a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din an, bani din care vor fi majorate şi salariile, dar, în aceeaşi perioadă, a dus investiţiile din buget (cheltuielile de capi­tal) la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din PIB.

- Advertisement -

Într-o vreme în care economiştii spun că banii trebuie să meargă cu prio­ritate spre investiţii în şcoli, spi­tale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare, compo­nenta de investiţii a fost complet uitată de guvern, care a scăzut investiţiile din buget de la 4,2% în anul de dinaintea preluării guvernă­rii, 2011, la 2,5% anul trecut.

„Cheltuielile de capital reprezin­tă garanţia unei creşterii economice sustenabile în viitor. Scăderea lor din ultimii ani a avut la origine o creştere a eficienţei utilizării banilor, dar, mai ales în anii recenţi, o scădere a numărului de proiecte demarate şi finantaţe. Iar această din urmă evoluţie este preocupantă deoa­rece mediul de afaceri nu va avea cum să se dezvolte în lipsa unei infrastructuri solide, iar cererea şi consumul în creştere vor fi satisfăcute prin creşterea importurilor“, comentează Radu Crăciun, economist-şef al BCR, cea mai mare bancă românească.

- Advertisement -

Cheltuielile de capital au scăzut de la 4,2% în 2011 la 3,3% din PIB în 2012, 2,9% din PIB în 2013 şi 2,5% anul trecut pentru ca, în primele şapte luni din an, să fie la un nivel nemainîntâlnit de scăzut în cel puţin ultimii 10 ani.

În 2007, ultimul an de bum, când criza nu se vedea în România, cheltuielile de capital erau de 3,7% din PIB, adică la 56% din totalul cheltuielilor statului cu bugetarii (6,7% din PIB). În 2014, cheltuielile de capital au însemnat 2,5% din PIB, fiind la o tremie din cheltuielile cu bugetarii (7,5% din PIB).

În acelaşi timp, guvernul a reîntregit salariile tăiate în criză, pe altele le-a majorat, a indexat pensiile, a redus TVA la pâine şi, de trei luni la toate alimentele, stimulând con­su­mul care a început să crească timid începând cu 2012, după 3 ani de cădere neîntreruptă, pentru a ajunge în 2014 la 7%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img