În 8 mai 1941, venea pe lume într-o localitate din Basarabia, pe atunci sub ocupația URSS, Cornel Chiriac, moderatorul uneia dintre cele mai ascultate emisiuni radio din România: Metronom. Pasionat de jazz, rock, pop și blues, Cornel Chiriac făcea cunoscute aceste genuri în România comunistă, transmite RFI la Pagina de istorie.
În vara lui 1967, Radio România a început să difuzeze o emisiune de muzică ce a devenit cea mai ascultată producție de acest fel. Emisiunea Metronom era moderată de Cornel Chiriac, un tânăr cu adevărat împătimit de genuri de muzică pe care regimul comunist le considera decandente: rock, blues sau jazz. Împreună cu Geo Limbășanu, prezenta informații la zi din sfera acestor genuri și difuza meodii ale unor formații sau interpreți precum Jimi Hendrix, Beatles sau Joan Baez. Uneori, reușea să prezinte albume publicului din România la doar câteva zile după ce acestea erau lansate în Statele Unite ale Americii.
Nu doar tinerii din România ascultau emisiunile sale, ci și din străinătate, chiar dacă nu înțelegeau limba română, o înțelegeau pe cea a muzicii. La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei, a difuzat pe post balada lui Mircea Florian numită ”Vocea oilor”, melodie care spunea cum cinci lupi mici și unul mai mare au atacat o stână, iar mai târziu melodia ”Back in the USSR” a formației Beatles. În consecință, emisiunea Metronom a fost desființată în 1969.
Cornel Chiriac nu a fost doar un producător de emisiuni radio, ci și producător de muzică, organizator de festivaluri și alte evenimente muzicale. Fin cunoscător al limbii engleze, el a fost primul care a tradus în limba română opera rock ”Jesus Christ Superstar”. Ca producător, a sprijinit formații precum Phoenix sau Sideral.
În 1969, dorea ca cei de la Phoenix să urce pe scena Festivalului de la Brașov, însă cenzura comunistă a interzis acest lucru. În semn de protest, Cornel Chiriac s-a închis în camera sa de hotel și a ars draperiile. S-a furișat din cameră în învălmășeala efortului pompierilor de a stinge incendiul.
La câteva zile după incident, Cornel Chiriac a reușit să fugă din țară, cu ajutorul unei invitații falsificate. A fost descoperit într-un lagăr de refugiați de Noel Bernard, directorul departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă, care după ce a reușit să îi obțină actele necesare, l-a invitat pe Chiriac să realizeze o emisiune de muzică la Europa Liberă.
Cornel Chiriac transmitea, pe calea undelor, nu doar muzică de bună calitate, ci tot năduful său pe regimul comunist. Acest lucru i-a atras atenționări din partea conducerii radioului, dar nu numai atât. În 4 martie 1975, Cornel Chiriac a fost înjunghiat lângă mașina sa, în München. În țară s-a vorbit despre un asasinat politic comandat de Securitate.