spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeINTERVIU cu Marin ȚOLE, Candidatul PNL la funcția de Președinte al Consiliului...

INTERVIU cu Marin ȚOLE, Candidatul PNL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman

-

Comandat de PNL Teleorman

- Reclama -

Executat de Flux 24 Media Communications

- Advertisement -

Cod mandatar 21240015

Q: Bună ziua, domnule Marin Țole! Sunteți candidatul Partidului Național Liberal la funcția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman și este pentru prima oară când vă aflați într-o cursă electorală pentru obținerea acestei funcții! Cum vi s-a părut această experiență?

- Advertisement -

A: Bună ziua! Într-adevăr, este prima mea experiență de acest tip, respectiv intrarea într-o competiție electorală pentru obținerea unei funcții elective atât de importante la nivelul județului. Așa cum ați precizat și dumneavoastră, candidez din partea Partidului Național Liberal pentru poziția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman, o funcție care implică foarte multă responsabilitate în gestionarea județului și cheltuirea banului public. Întreaga experiență s-a dovedit a fi extrem de intensă și de interesantă, deoarece am avut șansa de a-i cunoaște mult mai bine pe colegii de partid din județ, de a vorbi mult cu cetățenii despre problemele și necesitățile dumnealor, de a bate la pas fiecare localitate pentru a evalua la fața locului nivelul dezvoltării. Cel mai mult mă preocupă ceea ce m-au întrebat foarte mulți oamenipe care i-am întâlnit în teritoriu, respectiv: „Vă mai vedem vreodată pe-aici după alegeri? Că toți promit că revin și nu mai vine niciunul, îi vedem o dată la patru ani”. Ei, bine, m-a întristat foarte tare să aud acest lucru și vreau să vă spun, dragi teleormăneni, că, fără a fi o promisiune, ci o asumare a funcției, voi reveni periodic la dumneavoastră, pentru a urmări îndeaproape evoluția orașelor și comunelor noastre, pentru a vă asculta nemulțumirile, pentru a vedea ce e bine și ce e mai puțin bine, pentru a colabora cu primarii pentru creșterea nivelului de trai aljudețului nostru.

Q: Ce anume credeți că vă recomandă pentru ocuparea acestei poziții?

A: În primul rând, sunt născut și crescut aici; cele mai importante momente ale vieții mele adulte au avut loc aici. Nu am renunțat niciodată la ideea reîntoarcerii acasă. Chiar și după ce am plecat la București, am urmărit constant parcursul județului și cunosc atât potențialul său imens, cât și golurile care trebuie acoperite. Dintr-o perspectivă profesională, faptul că, la bază, sunt economist, fiind inclusiv Doctor în Economie, îmi conferă o cunoaștere aprofundată asupra lucrului cu banii. Sunt profesor universitar de foarte mulți ani și, de-a lungul timpului, am predat materii precum „analiză economico-financiară”, „finanțele firmei”, „metode și practici de bugetare ale afacerii”, „controlling”, „management financiar”, „audit intern” la Academia de Studii Economice, iar în continuare predau la Universitatea Româno-Americană din București. Am lucrat mulți ani la Curtea de Conturi, o instituție publică cu mulți angajați și unde am avut o responsabilitate imensă, deoarece cunoștințele mele, menționate mai sus, și-au găsit aplicabilitate în controlul și monitorizarea unor bugete imense. De la începutul anului 2021, sunt Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, având ca atribuții coordonarea Programului National de Dezvoltare Locală (PNDL) şi Programului Național de Investiții Anghel Saligny (PNI Anghel Saligny), două programe cu un impact substanțial asupra modernizării județului nostru, fiind deja destul de multe contracte de finanțare semnate, însă trebuie să se continue accesarea acestor fonduri, iar primăriile care încă nu au depus proiecte pentru modernizare și reabilitare drumuri, crearea de sisteme de apă-canal, racordarea la gaze naturale trebuie să se grăbească.

Q: Care sunt cele mai importante obiective pe care vi le-ați propus în cazul în care veți fi ales?

A: Prioritățile mele și ale Partidului Național Liberal, pe care-l reprezint la nivelul județului,sunt următoarele:

1. Crearea de noi locuri de muncă și asigurarea accesului la programe de formare profesională. Dat fiind că piața actuală a muncii din județul Teleorman vine cu o serie de provocări serioase, precum instabilitatea și lipsa locurilor de muncă, un salariu mediu mult mai mic față de restul județelor țării și migrația tinerilor, este important ca la nivelul Consiliului Județean și primăriilor de orașe și comune mari să se intervină imediat în sprijinul locuitorilor. Astfel, în primul rând, trebuie create urgent parcuri industriale, prin care să fie atrași investitori din afara județului și chiar din străinătate. În acest mod, s-ar crea locuri de muncă mult mai bine plătite, competitive cu județele dezvoltate din țară, care au asemenea parcuri (Sibiu, Timișoara, Iași, Cluj, Brașov). În al doilea rând, primăriile trebuie să încurajeze înființarea de afaceri la nivelul comunității sau să atragă investitori în localitate, în scopul creării de noi locuri de muncă. În al treilea rând, primăriile trebuie să colaboreze cu furnizorii privați de formare profesională din județ, pentru a organiza programe de calificare chiar în localitate, printr-un program care s-ar numi „Formare profesională la tine acasă”; în acest mod, locuitorii, mulți dintre ei șomeri, nu ar mai consuma bani și timp pentru a merge la cursuri în localități îndepărtate.

2. Accesarea tuturor fondurilor europene puse la dispoziția județului, cu accent asupra mediului rural, pentru că județul nostru este preponderent rural. Prin intermediul finanțărilor nerambursabile, putem dezvolta foarte multe domenii:

La nivel de infrastructură, pentru modernizarea și extinderea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă, reabilitarea și asfaltarea drumurilor rurale, racordarea la rețeaua de gaze.

La nivel de digitalizare, pentru creșterea tipurilor de servicii online puse la dispoziția cetățenilor, precum solicitări pentru emiterea de documente și plata taxelor; camere video stradale inteligente; digitalizare în spitalele județului.

La nivel de școli: pentru renovare și reabilitare, astfel încât acestea să devină mai sigure, mai eficiente energetic și mai atractive pentru copii; creșterea competențelor digitale ale profesorilor; achiziția de echipamente IT pentru fi integrate în actul de predare-învățare; folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea facială la intrarea în școli; achiziția de sisteme de filtrare și purificare a aerului în spațiile comune.

La nivel de agricultură: finanțări directe pentru agricultori (achiziția de utilaje, formare profesională); asfaltarea drumurilor de câmp, care permit accesul spre terenuri agricole și ferme.

La nivel de turism: modernizarea edificiilor de cultură unde acestea există, amenajarea de spații de prezentare a specificului local, crearea de zone de agrement pentru relaxare, terenuri de sport, zone de plimbare, mini-circuite turistice, inclusiv prin vizite la biserici, ferme, zone viticole sau la casele meșteșugarilor.

La nivelul mediului de afaceri: pentru atragerea investitorilor în localitățile județului este necesar să avem zone cu planuri urbanistice bine conturate, utilități până la poarta fiecărei unități economice, posibilitatea de a concesiona sau cumpăra terenul necesar investiției, posibilități de transport pentru angajați.

3. Creșterea nivelului educației. Motto-ul meu în viață, fiind profesor, este următorul„Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși” (John Dewey). Acesta, cred eu, trebuie să fie urmărit de fiecare individ în parte, pentru că, așa cum se zice și pe la noi, „omul cât trăiește, învață”. Învață la școală, învață la locul de muncă, învață de la cei din jur, învață o meserie nouă, urmează o formă nouă de pregătire etc.,important este să învețe în permanență, pentru că acest lucru înseamnă evoluție. Pe lângă prioritățile menționate anterior, la punctul privind accesarea de fonduri europene, mai propunem crearea de programe sociale pentru copii, care să determine reducerea abandonului școlar; încurajarea creării de librării la nivelul județului; finanțarea bibliotecilor publice, astfel încât acestea să nu cadă în desuetudine și să rămână frecventate și frecventabile; crearea unei biblioteci virtuale, destinate copiilor, tinerilor, dar și publicului larg; organizarea unor caravane, prin intermediul cărora să fie dedicată o zi pe săptămână fiecărei localități, astfel încât cei interesați să poată împrumuta cărți pe care să le returneze săptămâna următoare; crearea unor mini-biblioteci stradale fixe, prin amplasarea unor rafturi stradale, de unde cetățenii pot împrumuta cărți și returna in același loc imediat ce le-au citit. Să nu uităm ce personalități marcante în multe domenii s-au născut în județul nostru și care sunt mândria noastră: Constantin Noica, Marin Preda, Constantin Miculescu, Gherase Dendrino și mulți alții.

4. Investiții în sănătate. Se știe că românilor le este frică de spital, motiv pentru care preferă să se trateze singuri acasă în loc să apeleze la servicii de specialitate. Acest lucru ne spune multe despre percepția cetățenilor cu privire la sistemul medical din România. Noi putem crește încrederea cetățenilor în actul medical! Spitalele de stat din județul nostru au un potențial imens, dar se confruntă cu o serie de dificultăți. Ce putem face? În primul rând, să atragem personal medical profesionist stabil la toate unitățile spitalicești, pentru a putea face față cererii mari de servicii pe anumite specialități; apoi, să reevaluăm secțiile care nu înregistrează niciun pacient, deși au personal alocat; să renovăm, să dotăm și să modernizăm unitățile care au aceste nevoi, inclusiv dispensarele, centrele medicale de permanență, ambulatoriile; să interconectăm bazele de date ale unităților medicale, astfel încât să se poată urmări parcursul medical al unui pacient din județ; să fie folosită aparatura nouă, existentă în spitalele din județ, nu să se așeze praful pe ea și pacienții să fie redirecționați către mediul privat! Nu este posibil ca cetățenii să utilizeze automedicația în locul îngrijirilor medicale sau să fie nevoiți să apeleze la cabinete private, în condițiile în care plătesc asigurări de sănătate!

Q: Aveți un mesaj pentru contracandidații dumneavoastră?

A: Sigur că da! Îi îndemn să citească obiectivele noastre pentru dezvoltarea județului și să le includă în propriile programe politice. Trebuie ca fiecare partid politic să-și dorească să demonstreze că județul poate ajunge în fruntea țării indiferent de culoarea sa politică, nu să rămânem blocați în vremuri demult apuse. Acolo unde avem voință, dorință, onestitate și putere de muncă nu are cum să nu iasă bine.

Q: În final, ce-i îndemnați pe cetățeni?

A: Momentele electorale aduc cu ele multă fervență, mult patos. Astfel, îi îndemn pe locuitorii județului să meargă la vot cu sufletul, dar să voteze cu rațiunea! Se poate mai bine în Teleorman! Votați Partidul Național Liberal care, înainte de orice, arată respect cetățeanului șivine cu propuneri concrete pentru dezvoltare!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img