Potrivit rectorului Márton Tonk, numărul candidaţilor la admiterea din sesiunea de vară arată că popularitatea Universităţii Sapientia din Transilvania este în continuare mare. Numărul celor care îşi doresc să studieze la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este, de asemenea, unul mare, transmite agenția maghiară de știri MTI.
La facultatea de la Miercurea Ciuc a universităţii private Sapientia sesiunea de admitere de vară s-a încheiat, în timp ce la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, aceasta se va încheia săptămâna aceasta, când va fi publicată lista celor admişi.
Potrivit comunicatului pe care universitatea l-a transmis miercuri agenţiei ungare de presă MTI, concurenţa a fost mare la mai multe specializări, iar specializarea sport şi performanţă motorică, lansată pentru prima dată în acest an, a atras de două ori mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri disponibile.
“Numărul mare de candidaţi arată, în mod clar, că această specializare în limba maghiară oferă soluţia la o nevoie mare şi care probabil că exista deja de mult timp în Secuime”, a explicat rectorul Márton Tonk, citat de comunicat. Este de aşteptat ca în ceea ce priveşte această specializare – care va funcţiona la Sfântu Gheorghe – să nu mai existe şi o sesiune de toamnă, a mai spus rectorul.
Pe lângă specializarea sport, populare au mai fost cele de informatică economică, comunicare şi relaţii publice, drept, cinematografie, fotografie şi mass-media, precum şi cele de IT, traducere şi interpretare şi inginerie forestieră.
Rectorul a subliniat că numărul total al candidaţilor de la admiterea din acest an arată că numărul celor care aleg Sapientia este unul stabil: la universitatea privată din Transilvania finanţată de Guvernul Ungariei s-au înscris aproximativ 800 de solicitanţi.
Un interes mare a fost manifestat şi faţă de locurile lansate de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca: la sesiunea din vară s-au înscris, la una sau mai multe specializări, peste 20 600 de tineri, a anunţat instituţia de învăţământ superior. Au fost depuse 15 948 de dosare pentru admiterea la programele de licenţă – dintre care 13 581 pentru cursuri cu frecvenţă – şi 4686 de dosare pentru admiterea la programele de masterat.
Cele mai populare au fost specializările economie, psihologie, comunicare, IT şi drept.
Anul acesta, UBB oferă peste 5000 de locuri fără plată şi 10 000 de locuri cu plată pentru studii de licenţă, aproape 3000 de locuri fiind disponibile la fără frecvenţă sau cu frecvenţă redusă. La studiile de master au fost anunţate 3627 de locuri fără plată şi 6284 de locuri ci plată. Perioada de admitere se va încheia joi, au relatat cei de la UBB.