Interviu cu Dumitru Nancu – director general FNGCIMM
Programul IMM Invest a suferit noi modificari, ce ne puteti spune despre acestea?
Pentru editia din acest an a programului IMM Invest am adaugat noi categorii de beneficiari precum profesiile liberale, fermierii si intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie, adica acele societati comerciale care nu se incadreaza in prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, avand intre 250 si 500 de angajati si o cifra de afaceri anuala ce nu depaseste 100 de milioane euro sau al caror bilant anual nu depaseste 86 de milioane euro.
In plus IMM Invest are si un nou subprogram Agro IMM Invest care pe langa garantiile de stat si subventiile de dobanda si comisioane deja cunoscute ofera si un grant de 10% din valoarea finantarii garantate.
Este important pentru noi ca beneficiarii FNGCIMM sa stie ca toate masurile demarate in 2020 pentru a atenua efectele pandemiei Covid 19 vor continua si in 2021, prin cele cinci programe guvernamentale – IMM Invest, IMM Leasing, IMM Factor, Noua Casa si Agro IMM Invest.
Cum apreciati evolutia Programul Noua Casa?
Noua Casa se bucura inca de atentia potentialilor beneficiari, cererea de finantari garantate inregistrand o crestere, dupa ce zilele trecute erau inregistrate circa 200 de solicitari pe zi. Acest numar record se datoreaza in primul rand digitalizarii suta la suta a programului Noua Casa, beneficiarii avand posibilitatea sa urmareasca prin intermediul site-ului FNGCIMM statusul propriului dosar. Am incercat sa adaptam programul la nevoile romanilor; deoarece acum scoala si munca sunt posibile de acasa, romanii doresc sa se mute in locuinte noi si mai mari. In plus, prin ordin al Ministrului de Finante Publice a fost redus comisionul de administrare si astfel creditul a devenit mai ieftin. Cu cca. 26% din plafon deja consumat pana la acest moment putem spune ca in 11 ani de cand programul se afla pe piata nu a existat un numar asa mare de cereri.
In aceste conditii ne putem astepta ca intreg plafonul sa fie consumat intr-o perioada foarte scurta?
Da, pentru ca exista o dorinta clara din partea beneficiarilor de a se muta in locuinte mai mari. De exemplu, anul trecut din 16.300 de cereri, 9000 au fost acordate pentru locuinte cu valoarea cuprinsa intre 70.000 – 140.000 euro acolo unde statul garanteaza 60%, dar avansul este mai mare.
Pentru rebranduirea acestui program in 2020 s a plecat de la un studiu INS ce arata faptul ca suprafata de locuit predata de catre dezvotatorii imobiliari in 2019, inainte de criza a fost cea mai mica din ultimii 30 de ani, aproximativ 61 mp ceea ce insemna ca dezvoltatorii imobiliari isi croiau produsele in functie de programul Prima Casa. Tocmai de aceea, daca in trecut prin program creditul maxim era de 58.000 euro, acum guvernul acorda un credit de pana la 70.000 euro cu 5% avans si 50% garantia statului. Este cel mai ieftin credit, cu dobanda cea mai mica. Acordat pe maxim 30 de ani, singura conditie impusa de cerintele Programului, pe care un beneficiar trebuie sa o indeplineasca, este sa nu detina deja in proprietate o locuita cu o suprafata utila mai mare de 50 mp.
Cum estimati ca va evolua activitatea FNGCIMM in 2021? Ce proiecte de viitor exista in strategia Fondului National de Garantare pentru IMM uri?
Avand in vedere decizia Comisiei Europene de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat pana la sfarsitul anului 2021, estimam o dublare a numarului de finantari, avand la baza toate Programele aferente Planului National de Investitii si Relansare Economica, din care mentionam: IMM Invest (continuare), Agro IMM Invest (program nou), IMM Leasing de Echipamente si Utilaje (program lansat initial la finele anului 2020) si nu in ultimul rand IMM Factor (program care va sustine cashflow-ul intreprinderilor mici si mijlocii). Valoarea totala a garantiilor prevazute a fi acordate in anul 2021, este de peste 18 miliarde lei, la o pondere medie a garantiilor la un nivel de 80%.
In ceea ce priveste proiectele de viitor, trebuie sa mentionez ca FNGCIMM a fost desemnat de catre Ministerul Finantelor institutia de implementare a Fondului de Capital de Risc pentru Rezilienta Economica. Este un instrument financiar foarte nou si ne bucuram ca FNGCIMM va avea un rol important. Fondul va fi gestionat de un comitet de investitii, independent, format din somitati din mediul de afaceri. In cadrul FNGCIMM vom finanta 1000 de intreprinderi start-up-uri si scale-up-uri, 50% vor fi companii inovatoare si vom crea minim 2000 de locuri de munca.
De asemenea, FNGCIMM este potential partener de implementare al programului InvestEU prin Fondul InvestEU. Acesta ofera un sprijin esential societatilor aflate in faza de redresare, inclusiv sprijin sub forma de capital IMM-urilor care au fost afectate de criza provocata de Covid 19 si care la sfarsitul anului 2019 nu erau inca in dificultate conform conditiilor referitoare la ajutorul de stat.
Comisia Europeana, prin specialistii sai, va verifica daca FNGCIMM se poate alinia la obiectivele Programului Invest EU. Dupa efectuarea acestui control preliminar FNGCIMM va fi informat cu privire la rezultatul evaluarii. In aceasta etapa, ramanem disponibili in fata Comisiei Europene pentru orice detalii suplimentare cu privire la documentatia inaintata.