spot_img
5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateInsula Șerpilor, un măr otrăvit pentru ucrainieni?

Insula Șerpilor, un măr otrăvit pentru ucrainieni?

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Știrea zilei e că Rusia a părăsit Insula Șerpilor. Moscova zice că din rațiuni umanitare, pentru a permite reluarea comerțului cu cereale al Ucrainei. Kievul zice că rușii au plecat bătuți. Presa mare e sceptică, Reuters scrie că, deocamdată, nu ia de bună niciuna dintre explicații. Din păcate pentru Zelenski, e posibil ca plecarea rușilor să însemne cea mai proastă veste pentru el, una care să zguduie imaginea internațională a lui și a țării sale.

Faptele, pe scurt.

Invazia rusă și intențiile clare de a avansa spre vest, inclusiv cu ocuparea marelui port Odesa, a determinat, cum se știe, minarea apelor portului de către ucraineni. În acest mod, ofensiva rusă se mai poate face doar pe uscat, iar asta îngreunează mult lucrurile.
Rusia are o capacitate navală de excepție, iar un asalt maritim asupra Odesei nu ar lăsa acesteia prea multe șanse să reziste.
Ne amintim că Putin a spus explicit că va permite oricînd plecarea din port a navelor ucrainene cu cereale spre Bosfor și, de acolo, spre lume.
Replica ucrainenilor a fost că e exclus.

Pe 8 mai, Ucraina anunța, astfel, că refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea specula situaţia, atacînd oraşul, după cum declara purtătorul de cuvînt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP.

„Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo”, mai spunea oficialul.
În fapt, experții militari spuneau că Ucraina nici nu ar avea nevoie de deminarea apelor Odesei, pentru simplul motiv că ei știu exact unde au plasat minele fixe și cunosc culoarele de ieșire.

Dar prezența Rusiei pe Insula Șerpilor – punct de maximă importanță în supravegherea militară a Odesei – era garanția fermă că nu te poți încrede în cuvîntul lui Putin că va permite ieșirea din port a navelor cu cereale.

Nu mai contează, de acum, dacă Ucraina a recucerit insula prin luptă, ori Rusia s-a retras de bunăvoie.
Important e că accentul cade pe imensa problema a cerealelor blocate, dezbătută masiv și la summitul NATO de la Madrid.

Odată rușii retrași în Crimeea, lumea așteaptă ca Zelenski să reia urgent livrarea de cereale prin Odesa, printre mine sau cu eliminarea lor.
De aici, ”mica” problemă: în momentul cînd asta se va produce, Rusia va marca rapid culoarele sigure și poate ataca, la fel de rapid, Odesa cu flota, exact cum susținea Bratciuk.

Dacă Zelenski va refuza să facă jocul rușilor, pe bună dreptate, conștientizînd pericolul ascuns, se va ciocni, însă cu o mare problemă de imagine la nivel internațional, pentru că va da apă la moară exact spuselor lui Putin, anume că nu Rusia e obstacolul în calea exporturilor.
Se va crea impresia că Ucraina refuză exporturile indiferent de situația din teren. O situație de lose-lose.
Rămîne de văzut, deci, cum vor răspunde Ucraina și NATO la mișcarea de șah – posibil mat – a Kremlinului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img