Rusia poate profita de experiența Chinei în dezvoltarea tehnologiei, în special prin atragerea de specialiști străini, încurajând revenirea oamenilor de știință compatrioți și sprijinind firmele mici care introduc inovații, afirmă autorii raportului „Sistemul de inovare al Chinei. Oportunități de adaptare în Rusia”, pregătit la Institutul de Economie a Creșterii Stolypin.
Conform evaluării lor, nivelul de dezvoltare inovatoare a Rusiei corespunde acum stadiului de dezvoltare tehnologică din China la începutul anilor 2000: dezvoltarea companiilor se bazează în principal pe adaptarea tehnologiilor străine. Modelele rentabile de conducere tehnologică la scară largă sunt cu greu posibile pentru Rusia în condițiile actuale, „cu toate acestea, Rusia nu își poate permite să nu aibă propriul model de conducere a inovației, deoarece țările fără model de inovare se află în eșalonul doi sau trei a economiilor mondiale.”
Experții de la Institutul Stolypin consideră că trei componente principale ale experienței chineze în dezvoltarea inovației sunt potențial utile pentru Rusia: dezvoltarea „supermarketurilor” de inovare (adică piețe de tehnologie bazate pe inovare deschisă), oferind acces la expertiză globală și transfer de tehnologie.
În Rusia, activitatea inovatoare a organizațiilor (raportul dintre numărul de inovații și numărul total de organizații chestionate) a scăzut după 2018 și nu a atins încă rezultatul de 12,8% în urmă cu cinci ani. Potrivit lui Rosstat, în 2023 nivelul activității de inovare a întreprinderilor era de 11,3%.
Investițiile interne în inovare aproape s-au dublat din 2017, în mare parte determinate de buget, în special în sectorul de producție, notează raportul. Cu toate acestea, „o simplă creștere a alocațiilor bugetare în scopuri de inovare nu se corelează direct cu îmbunătățirea performanței în inovare a companiilor este necesar un set de soluții fiscale și nefiscale pentru creșterea activității inovatoare a întreprinderilor”, subliniază autorii acesteia;