spot_img
30 C
București
miercuri, iunie 26, 2024
AcasăAnalizeInstitut ungar râde de impopularitatea binomului franco-german

Institut ungar râde de impopularitatea binomului franco-german

-

Viktor Orbán participă, luni, la summitul informal al liderilor ţărilor membre ale Uniunii Europene având a doua cea mai mare susţinere naţională, potrivit unei analize a Institutului „Nézőpont” din Ungaria, se arată într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

- Reclama -

Potrivit documentului, disponibil şi pe site-ul institutului, la alegerile Europarlamentare din data de 9 iunie, în timp ce partidele de guvernământ din Ungaria au fost susţinute de 44,82% dintre alegători, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care au cea mai mare greutate de vot în Consiliul European, au obţinut doar 13,9%, respectiv 14,6%. De asemenea, este semnificativ faptul că, în ţara sa, Pedro Sánchez, premierul Spaniei, nu a reuşit să câştige alegerile (30,18%), în timp ce partidul de guvernământ din Italia, condus de Giorgia Meloni, care se află aproape de mijlocul ciclului electoral, a obţinut 28,76%, a reuşit să câştige.

- Advertisement -

Analiza exclude insă informațiile din România.

În analiză se menţionează că după alegerile pentru Parlamentul European, Consiliul European se reuneşte pentru prima dată şi vor avea loc discuţii informale privind nominalizările pentru poziţiile de conducere ale Uniunii Europene.

- Advertisement -

Deciziile vor trebui luate formal în aproximativ două săptămâni, „cu o majoritate calificată consolidată”, acestea putând fi blocate de opt state membre sau de către liderii care reprezintă 35% din populaţia europeană.

Deoarece deciziile privind numirile personale sunt luate de liderii ţărilor şi nu de cetăţenii statelor, Institutul „Nézőpont” a dorit să afle cât de mare este susţinerea partidelor de guvernământ şi a şefilor de stat la alegerile pentru Parlamentul European, cât de mare este legitimitatea lor pentru următoarele decizii importante.

În analiza sa, Institutul „Nézőpont” a afirmat că „politica europeană a lui Viktor Orbán” are a doua cea mai puternică legitimitate democratică, fiind cu mai puţin de jumătate de procent sub rezultatul de 45,26% obţinut de Partidul Laburist din Malta, care concurează într-un sistem aproape bipartid.

Potrivit comunicatului, printre cei care au obţinut cea mai mare susţinere se numără şi premierul polonez Donald Tusk, al cărui partid, Platforma Civică (PO), a obţinut 37,1%, devansând uşor partidul de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), care a obţinut 36,2%. De asemenea, fac parte din fruntea clasamentului premierul portughez cu 31,1% şi cel spaniol cu 30,2%. Totuşi, rezultatul premierului spaniol Pedro Sánchez este umbrit de faptul că, în Spania, nu a reuşit să câştige alegerile pentru Parlamentul European, fiind învins de Partidul Popular (PP) care a obţinut 34,2%.

Analiza institutului sugerează că slăbirea axei franco-germane este indicată de performanţele slabe ale partidelor de guvernământ din Germania şi Franţa în competiţia pan-europeană.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img