Inspectia Judiciară o contrazice pe Kovesi

0
82
Sectia de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat in unanimitate, luni 28 martie 2016, numirea Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat la sefia DNA. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Inspecţia Judiciară susţine că din perioada ianuarie 2017 până în prezent au fost identificate două lucrări în care s-a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul şef al DNA, în prezent fiind cercetată doar în una dintre cele două.

„La 12 ianuarie 2018, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Koveşi în una din aceste lucrări, astfel că la 14 februarie 2018 pe rolul Inspecţiei Judiciare exista o singură lucrare în care doamna procuror şef să fie cercetată disciplinar”, transmite Inspecţia Judiciară.

Precizările, în contextul în care, miercuri seara, procurorul şef al DNA susţinea că în 23 de ani nu a fost cercetată discplinar, menţionând că „în mod suprinzător”, când a venit „asaltul asupra justiţiei”, a avut, „dintr-o dată”, mai multe cercetări disciplinare.

Referitor la controlul făcut de inspectori la DNA Ploieşti, dispus la 28 februarie 2017, acesta a avut următoarele obiectie, precizează Inspecţia Judiciară:

– verificarea existenţei la nivelul serviciului a unor date şi informaţii cu privire la eventuale disfuncţionalităţi privind activitatea procurorului Mircea Negulescu.;

– determinarea modului în care, la nivelul serviciului, a fost asigurată monitorizarea articolelor din presa locală privind activitatea profesională şi conduita procurorului Mircea Negulescu, precum şi înştiinţarea Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Structurii Centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la rezultatul monitorizării;

– identificarea eventualelor probleme semnalate, la nivelul serviciului, în activitatea de primire în audienţă a cetăţenilor şi de rezolvare a sesizărilor cu privire la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către procurorul Mircea Negulescu.;

– determinarea modului în care au fost realizate, la nivelul serviciului, îndrumarea şi controlul activităţii desfăşurate de procurorul Mircea Negulescu.

– identificarea măsurilor întreprinse de conducerea serviciului pentru preîntâmpinarea evoluţiei cazului privindu-l pe procuror Mircea Negulescu.

„În paralel, Inspecţia Judiciară a declanşat mai multe proceduri disciplinare care au vizat activitatea sau conduita procurorului Mircea Negulescu. Prin urmare, raportul de control cuprinde o analiza a măsurilor dispuse de conducerea DNA- ST Ploieşti în vederea preîntâmpinării evoluţiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu şi nu o analiză a întregii activităţi a procurorilor de la DNA – ST Ploieşti”, explică DNA Ploieşti.

Menţiunea a fost făcută de Inspecţia Judiciară în condiţiile în care procurorul şef al DNA a declarat, miercuri, că Serviciul Teriorial Ploieşti a fost controlat anul trecut, fiind făcute verificări cu privire la modul în care Mircea Negulescu şi-a desfăşurat activitatea şi din perspectiva managementului derulat de procurorul-şef.