spot_img
30 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăActualitateÎnsărcinatul premierului Ungariei pentru probleme de autonomie și un deputat UDMR la...

Însărcinatul premierului Ungariei pentru probleme de autonomie și un deputat UDMR la aniversarea autonomiei Găgăuziei

-

Drepturile minorităţilor naţionale şi autoguvernarea pot asigura stabilitatea şi pacea în Europa şi pe termen lung – a subliniat vineri, într-un interviu telefonic acordat agenţiei ungare de presă MTI, însărcinatul prim-ministrului Ungariei pentru probleme de autonomie.

Katalin Szili a dat această declaraţie după ce a luat cuvântul la o conferinţă la Comrat, capitala Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia din Republica Moldova, cu ocazia celei de-a 28-a aniversări de la adoptarea legii privind autonomia găgăuză. 

Ea a declarat că a participat la simpozion la invitaţia guvernatorului Găgăuziei, Irina Vlah, reamintind totodată că, în 2021, când Ungaria a deţinut preşedinţia a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Irina Vlah a participat la toate cele patru conferinţe organizate pe tema protecţiei minorităţilor naţionale. 

Potrivit informării lui Katalin Szili, una din temele principale ale conferinţei de la Comrat a fost problema stabilităţii şi a păcii. În discursul său rostit la conferinţă, însărcinatul prim-ministrului a abordat chestiuni de principiu ale autonomiei, respectiv a vorbit despre necesitatea imperativă a iniţierii şi continuării dialogului privind autonomia, fără de care nu se poate realiza autonomia, autoguvernarea. 

De asemenea, ea a subliniat că autonomia nu poate fi creată fără protecţia minorităţilor naţionale. Stabilitatea în lume, în special în Europa, poate fi asigurată – a adăugat ea – doar dacă drepturile minorităţilor naţionale sunt garantate. Însărcinatul prim-ministrului a enumerat printre aceste drepturi: accesul la cultură, limbă şi educaţie, precum şi păstrarea tradiţiilor. Drepturile minorităţilor naţionale şi autoguvernarea pot asigura stabilitatea şi pacea în Europa şi pe termen lung – a spus ea. 

Vineri, pe pagina sa de socializare, Katalin Szili a precizat că Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia este singura autonomie din Europa Centrală şi de Est. “În ciuda faptului că găgăuzii au o tradiţie de 300 de ani de autodeterminare, (…) teritoriul lor autonom a putut fi creată în Republica Moldova cu 28 de ani în urmă” – a adăugat ea. 

Potrivit postării sale, la simpozionul internaţional au participat demnitari publici găgăuzi şi moldoveni, precum şi politicieni, ambasadori, diplomaţi şi experţi din Turcia, Marea Britanie şi alte naţiuni. Din partea Ungariei, Ferenc Kalmár, însărcinat ministerial special pentru dezvoltarea politicii de vecinătate a Ungariei, a trimis un mesaj video. La evenimentul internaţional a luat cuvântul deputatul József Kulcsár-Terza din Parlamentul României – a scris Katalin Szili. 

În postarea sa, Szili a declarat: “Ştim că autonomia este un proces în care nu există stagnare, cadrul legal creat trebuie transpus în practică, iar legislaţia relevantă trebuie pusă în aplicare.” Totodată a precizat că Ungaria susţine integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi consideră autonomia teritorială găgăuză ca o bună practică ce “pune în evidenţă, face vizibilă” limba, cultura şi tradiţia naţiunii găgăuze, protejează identitatea individului şi a comunităţii. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img