ÎNREGISTRARI: Rudy Giuliani cerea Ucrainei să ancheteze corupția lui Biden

0

O înregistrare audio, obţinută exclusiv de CNN, dezvăluie cum Rudy Giuliani, consilier al fostului preşedinte Donald Trump, a făcut presiuni necontenit asupra guvernului ucrainean în 2019 pentru a ancheta conspiraţii nefondate legat de Joe Biden, la acel moment candidat la preşedinţia SUA, transmite news.ro.

Înregistrarea a fost făcută în timpul unei convorbiri din iulie 2019 dintre Giuliani, diplomatul american Kurt Volker şi Andri Yermak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Această convorbire a avut loc înainte de discuţia telefonică dintre Trump şi Zelenski, ambele devenind ulterior elementul esenţial al primului proces de suspendare a lui Trump, în care a fost acuzat că a solicitat ajutor ucrainean pentru campania sa.

În timpul discuţiei de aproximativ 40 de minute, Giuliani i-a spus în mod repetat lui Yermak că Zelenski ar trebui să anunţe public demararea unor anchete privind posibile cazuri de corupţie comise de Biden în Ucraina şi privind acuzaţii că Ucraina s-a amestecat în alegerile din 2016 în detrimentul lui Trump. Ambele afirmaţii sunt neadevărate.

„Tot ce ne trebuie e ca preşedintele (Zelenski, n.r.) să spună: Voi numi la comandă un procuror cinstit, el va ancheta şi săpa după probe, care există şi există alte dovezi despre implicarea în alegerile din 2016, apoi chestia cu Biden trebuie gestionată”, a spus Giuliani, potrivit înregistrării. „Cineva în Ucraina trebuie să ia asta în serios”.

Înregistrarea demonstrează cum Giuliani i-a ademenit pe ucraineni şi subminează afirmaţia repetată de Trump că „nu a existat o favoare pentru o favoare”, unde Zelenski şi-ar fi asigurat sprijinul guvernului american dacă îi făcea favoruri politice lui Trump.