Înregistrare video cu ”raiderul nr.1 din CSI”, procurorul general al Moldovei și cum Banca Transilvania urma să fie lăsată fără acțiunile la VictoriaBank: ASTA ESTE DEJA ÎN STIL BANDITESC SLAVA?

0
152

O nouă înregistrare cu raiderul Veaceslav Platon audiat în fața procurorilor inclusiv a șefului Parchetului General din Moldova Alexandr Stoianoglo a fost expediată presei. În înregistrare motată din două secvențe, Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere că acționarul de drept din România – Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni, transmite Deschide.md.

După schema prezentată pe o tablă de Platon, o voce din sală asemănătoare cu cea a procurorului general Alexandr Stoianoglo spune că metoda este în stil banditesc iar raiderul îl contrazice și spune că este legal. În înregistrarea expediată presei Platon mai spune că 13 miliarde de lei, adică 1 miliard de dolari din furtul bancar au trecut prin Privatbank din Ucraina.

„Bine, prin Privat Bank au trecut 180 de milioane?”, îl întreabă cineva din sală pe Platon, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo.  

„Nu 180, dar toate 13 miliarde de lei au trecut prin PrivatBank, adică tot miliardul de dolari”, răspundne Platon.

La capitolul Victoriabank și acțiunile Băncii Transilvania, Platon explică cum ar acționa ca statul să ia 40% din acțiunile băncii – acțiuni cumpărate de Banca Transilvania.

Asta este deja în stil banditesc Slava?, spune ineva din sală pe Platon, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo. 

„Nu este în stil banditesc, este corect și este în limitele legii”, susține Platon. 

Într-un mod batjocoritor, Platon mai lasă de înțeles că „ieșirile în stradă”, având în vedere proteste nu vor aduce niciun rezultat

„Noi apărăm statul, băieții, (n.red. Victoriabank) s-au băgat în asta, ei răspund. Ei sunt mari, grași, bani mulți au, atunci să se împartă cu poporul moldovenesc. nimic ieșit din comun în asta nu este. Eu nu propun să-mi iau mie și dvs. nu pentru sine”, spune Platon.

 „Imaginile video, publicate în presă, constituie o secvență din cadrul audierilor lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc și despre care publicul larg a fost anterior informat. Audierea lui Platon a fost efectuată de către un grup de procurori, în prezența apărătorilor acestuia, iar întreg procesul a fost filmat, oficial, de către un expert criminalist”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale. 

Veaceslav Platon (n. 24 ianuarie 1973Căușeni) este un politician și om de afaceri din Republica Moldova, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010.

El este al șaselea în topul milionarilor moldoveni și în ultimii ani a fost acuzat de mai multe ori de escrocherii, fraude și infracțiuni economice, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”.

În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în Republica Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. Deține și cetățenia Federației Ruse.

Pe 25 iulie 2016 Platon a fost anunțat în căutare internațională, pe numele lui fiind dispus un mandat de arest pentru 30 de zile, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina.[19]

Pe 2 august avocatul și soția lui Veaceslav Platon, Evghenia Tulcevskaia, au susținut o conferință de presă în care au declarat că Vlad Plahotniuc stă în spatele arestului lui Platon. Evghenia Tulcevskaia mai declara că Plahotniuc i-ar fi propus lui Platon să-i cedeze jumătate din afacerile sale, însă Platon a refuzat și de la asta a pornit totul.

Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în Republica Moldova și a fost plasat într-o celulă din penitenciarul Nr. 13, unde era deținut și fostul premier al Moldovei, Vlad Filat.