spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriÎnregistarea cu Ion Iliescu din 7 noiembrie cu jurnaliștii Le Figaro: DIFERENȚE...

Înregistarea cu Ion Iliescu din 7 noiembrie cu jurnaliștii Le Figaro: DIFERENȚE ÎNTRE RELATARE ȘI ÎNREGISTRARE

-

Realitatea TV a difuzat, în emisiunea Jocuri de Putere,o parte dintr-o înregistare cu fostul președinte Ion Iliescu cotidianului francez Le Figaro, interviu contestat ulterior de fostul președinte al României, din cauza cuvintelor care i s-au atribuit și care au apărut în publicația franceză, preluate ulterior de presa din România.

- Reclama -

Înregistrarea a fost realizată în 7 noiembrie. 

- Advertisement -

O înregistrare parţială a interviului a fost difuzată, marţi seara, la Realitatea TV, de către jurnalistul Paul Cozighian, unul dintre realizatorii interviului.

PSD „este totuşi cel mai puternic partid în continuare şi are cea mai mare influenţă în rândul maselor în toate categoriile de populaţie. Din nefericire, există fracturi interioare care se reflectă astăzi; poziţia personală a domnului Dragnea care este destul de complicată, cu aceste probleme cu justiţia”, declară Ion Iliescu, potrivit înregistrării difuzate marţi seară de jurnalistul Paul Cozighian.

- Advertisement -

În înregistrarea difuzată marţi seară, Ion Iliescu nu declară, cuvânt cu cuvânt, că fracturile interioare din PSD sunt cauzate de problemele juridice ale lui Liviu Dragnea.

Fostul şef de stat mai spune: „Din nefericire, am pierdut coeziunea generală a partidului şi această comunicare de la vârf la bază, această susţinere, care este forţa unui partid. Dar sper, pentru că văd în continuare că sunt multe resurse şi mulţi tineri interesaţi de viaţa politică şi nu există alternativă. Singura alternativă este să fie făcute eforturi pentru relansarea unei dezbateri solide în cadrul partidului, de la vârf la bază, pentru a reface legătura şi comunicarea şi pentru a reface cadrul unei activităţi. Pentru că nu există încă altă forţă capabilă să răspundă nevoilor societăţii, societăţii româneşti. Este un moment de criză pentru conducerea partidului”.

Ion Iliescu mai este citat precizând că nu crede în existenţa statului paralel. „Mulţi oameni vorbesc despre statul paralel. Eu îmi aduc aminte foarte concret ce înseamnă acesta, ce înseamnă statul paralel. Nu este statul paralel, dar slăbiciunea forţelor politice din ţară şi a partidelor poate crea un vid care, bineînţeles, poate crea posibilitatea ca forţe rebele, forţe necontrolate, să creeze această imagine a unui stat paralel. Nu există”, potrivit înregistrării difuzate marţi seara.

Fostul preşedinte mai declară că: „În mod realist, partidul va trebui să îl susţină pe domnul Tăriceanu, care are mai multe şanse; nu avem o personalitate din PSD care să aibă susţinerea maselor. Nu suficient. Din păcate”, jurnaliştii adăugând, drept nota redacţiei, că Ion Iliescu s-ar fi referit la PSD drept partidul care trebuie să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru alegerile prezidenţiale.

Ion Iliescu a negat, pe blogul personal, declaraţiile, precizând că a citit „cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România”.

Jurnalist: Cum a ajuns partidul să aibă pe cineva (Liviu Dragnea – n.r.) care, din punctul meu de vedere, nu este la nivelul predecesorilor?

Ion Iliescu: A venit din Partidul Democrat. A fost membru al Partidului Democrat al lui Petre Roman.

Jurnalist: Dacă înţeleg bine, vreţi să spuneţi că partidul pe care l-aţi înfiinţat avea, nu aş spune o şcoală de partid, dar membrii partidului avea o unitate ideologică, un fel de a face lucrurile. Celelate partide sunt doar oamenii care se găsesc împreună. Toate celelate partide româneşti. Aşa este? Şi nu există această şcoală de gândire, această transmitere (a ideilor – n.r.) către generaţiile mai tinere pentru o cale comună?
Ion Iliescu: Pe de o parte este o evoluţie a acestui partid, Frontul Salvării Naţionale, care, după ruptura interioară cu Petre Roman, care a creat Partidul Democrat, ce se opunea Partidului Social-Democrat, cu care am continuat – dar eu sunt prieten cu Petre Roman, după ce a trecut această perioadă. 

Jurnalist: A trecut la vârsta adultă, în cele din urmă.
Ion Iliescu Suntem colegi la Institutul Revoluţiei Române, de exemplu În acest context trebuie privit şi domnul Dragnea, care a fost membru al Partidului creat de Petre Roman. 

Jurnalist: Pentru că îl cunoştea pe Petre Roman? 
Ion Iliescu: Nu ştiu dacă au avut o relaţie personală. Dar…

Jurnalist: Trecea pe acolo şi apoi a venit în PSD?
Ion Iliescu: A fost membru al Partidului Democrat, creat de Petre Roman, pentru a face un front comun împotriva Frontului Salvării Naţionale, devenit apoi Partidul Social-Democrat. 

Gelu Voican-Voiculescu: Chestiunile legate de persoane contează mai mult decât chestiunile de doctrină. Acesta este marele defect al vieţii noastre politice. 

Ion Iliescu: Cred că întotdeauna, în viaţa politică, influenţa personalităţilor este foarte importantă

Jurnalist: Dar el, în calitate, de lider al partidului, conduce Guvernul. Se vede cu ochiul liber. Ceea ce, aş spune, nu este foarte sănătos. Trebuie să existe o împărţire a rolurilor, nu?
Ion Iliescu: Bineînţeles. Eu am condus o perioadă destul de lungă partidul. Am avut funcţii în stat, chiar şeful al statului. Chiar dacă a fost o perioadă în care nu am fost ales, am avut activităţi în stat şi am rămas şi în partid. Dar m-am retras din această poziţie de prim-plan, ancorată în realitatea concretă. De câţiva ani nu mai am nicio legătură cu partidul, pentru că m-am retras ca pensionar.

Jurnalist: Cum se iau deciziile astăzi? Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi. Dragnea decide tot, iar ceilalţi sunt obligaţi să spună ,,da” sau pot exista discuţii, permite discuţiile?

Gelu Voican-Voiculescu: Este o alianţă, suntem legaţi de celălalt partid liberal, ALDE, adevăraţii liberali, nu cei care au intrat în siajul mişcării populare 

Gelu Voican-Voiculescu: ALDE este mai mic, dar este în creştere şi se consultă cu liderii… Nu este singur. 

Ion Iliescu: Iar liderul acestui partid, ALDE, Tăriceanu, este un om cu o mare experinţă politică. Am colaborat cu el imediat după Revoluţie. El era în Partidul Naţional Liberal. Preşedinte era domnul Radu Câmpeanu.

Jurnalist: Dar în partid (PSD – n.r.) se poartă discuţii?
Ion Iliescu: Din păcate nu la dimensiunile necesare pentru responsabilităţile sale. Este o opinie.

Vezi în imaginile de mai jos interviul cu Ion Iliescu!

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img