spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeÎnghețul americano-german

Înghețul americano-german

-

Niciodată de la fondarea Germaniei postbelice, relațiile dintre Berlin și Statele Unite nu au fost atât de fragile ca în prezent. Este semnalul dat de revista germană Der Spiegel conform RFI.

Germania a devenit antiteza Americii lui Trump – iar conflictul se concentrează pe interese concrete și probleme politice, dar, desigur, și pe chimia personală dintre Trump și cancelarul Angela Merkel.

- Advertisement -

Însă în niciun alt domeniu, pozițiile Berlinului și Washingtonului nu sunt  atât de îndepărtate, cât sunt pe problema Iranului. Pentru prima dată în istoria Republicii Federale, guvernul german și-a bazat în mod explicit o decizie de a nu participa la o desfășurare militară pe faptul că desfășurarea este condusă de S.U.A.

În consecință, Germania s-ar putea confrunta cu noi tarife punitive în noiembrie, ca parte a conflictului comercial. Și există chiar amenințarea indirectă ca America să-și scoată trupele din țară – dată fiind disputa cu Berlinul privind creșterea cheltuielilor sale militare la 2% din produsul intern brut.

- Advertisement -

Pe de altă parte, Trump solicită în mod deschis divizarea Uniunii Europene. Îl încurajează public pe noul premier britanic, Boris Johnson, să treacă la un Brexit dur. John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a mers săptămâna trecută la Londra pentru a da mesajul că Statele Unite vor susține „cu entuziasm” o decizie a Marii Britanii de a părăsi UE fără nicio înțelegere.

Trump a zguduit relația dintre germani și americani în moduri care se extind mult dincolo de politică. SUA sunt mai nepopulare printre germani cum n-au fost niciodată. Un sondaj realizat pentru organizația Atlantik-Brücke a constatat că 85 la sută dintre germani consideră relația cu SUA ca fiind negativă sau foarte negativă. Acum, 42 la sută consideră China ca un partener mai de încredere.

Pentru Trump, Germania este o „țară peste care se poate trece” atunci când vizitează Europa. El a fost la Roma, Paris și Londra, dar nu a efectuat o singură vizită la Berlin.

Dar dacă există un simbol pentru deteriorarea relațiilor germano-americane, atunci este vorba de conducta Nord Stream 2. La începutul anului viitor, gazul adus prin această conductă din Rusia ar putea fi utilizat pentru încălzirea a milioane de case germane.

Dar Trump face tot ce poate pentru a împiedica finalizarea proiectului. Washingtonul exercită presiuni asupra guvernului danez, în special, deoarece aprobarea acestuia este necesară pentru construirea unei porțiuni a conductei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img