spot_img
-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeIndustria cărnii în picaj: APEL CĂTRE GUVERN

Industria cărnii în picaj: APEL CĂTRE GUVERN

-

- Reclama -

Reprezentanţii industriei de procesare a cărnii din România solicită sprijin din partea autorităţilor pentru limitarea pagubelor înregistrate din cauza crizei coronavirusului, prin acces la împrumuturi bancare cu dobândă mică, pentru procurarea materiilor prime şi plata salariilor, dar şi la o schemă de garantare pentru marii contribuabili, pe fondul unei „scăderi dramatice” a vânzărilor şi al creşterii costurilor pe angajat.

- Reclama -

„Apreciem că în situaţia actuală de criză datorată acestei pandemii ar fi necesar să putem accesa împrumuturi bancare cu dobândă mică printr-o procedură rapidă, pentru procurarea de materii prime şi plata salariilor, dar să existe şi o schemă de garantare pentru marii contribuabili, în condiţiile în care majoritatea unităţilor din industria cărnii nu sunt neapărat IMM-uri. De asemenea, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a solicitat, cu ocazia întâlnirii grupului de lucru inter-instituţional pentru sectorul agroalimentar organizat de Guvernul României, cât şi la ANSVSA şi MADR, ca în contextul economic actual în care industria de profil se confruntă cu o serie de dificultăţi legate de aprovizionare şi creşterea preţului la materie primă, nesiguranţa forţei de muncă legată de evoluţia pandemiei de COVID-19, să fie plafonate sau modificate tarifele percepute operatorilor din industria alimentară pentru efectuarea controalelor oficiale, conform prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 96/2014 pentru aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Întregul sector economic al prelucrării cărnii este supus unor sarcini excesiv de oneroase, la care cu greu facem faţă, motiv pentru care o astfel de măsură va fi benefică, atât industriei cărnii, cât şi consumatorului final”, a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tănase, directorul executiv al ARC.

- Advertisement -

În opinia sa, industria cărnii a luat măsuri excepţionale în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, ceea ce a condus la creşterea costurilor pe angajat, dar şi la scăderea eficienţei muncii.

„În situaţii excepţionale, măsuri excepţionale! Conştienţi fiind de importanţa strategică pe care o are industria cărnii, au fost aplicate măsuri extraordinare, menite să protejeze sănătatea şi securitatea angajaţilor şi să putem reduce la minim riscul apariţiei îmbolnăvirilor, astfel încât să livrăm pe piaţă carne şi produse din carne în condiţii depline de siguranţă alimentară. Fireşte, există şi un preţ al acestor măsuri implementate de industria cărnii, şi aici aş menţiona creşterea în jur de 25-30% a costurilor/angajat şi o scădere de aproximativ 30% a eficienţei muncii, ca urmare a măsurilor stricte impuse de companii. Ordonanţele militare emise de Guvern au contribuit la facilitarea schimburilor intra-comunitare, prin crearea coridoarelor verzi de transport, dar şi la clarificarea unor aspecte legate de situaţia transportatorilor de mărfuri şi materii prime, precum şi situaţia transportului salariaţilor către locurile de muncă”, a explicat Dana Tănase.

- Advertisement -

Ea a adăugat că în această perioadă industria cărnii se confruntă cu o scădere dramatică a vânzărilor cu circa 15-20%, faţă de nivelul prognozat, pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii Sars-CoV-2 şi al orientării populaţiei către achiziţionarea de produse mai puţin perisabile în detrimentul celor proaspete.

„În schimb, în momentul de faţă, ne confruntăm cu o altă situaţie, şi anume: scăderea dramatică a vânzărilor cu 15-20%, poate chiar mai mult în unele cazuri, faţă de ceea ce era prognozat pentru perioada în care ne aflăm, pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii Sars-CoV-2, şi al faptului că, după valul de cumpărături datorate panicii, resursele financiare ale populaţiei au scăzut, iar aceasta se orientează mai degrabă spre produsele care nu sunt perisabile decât spre fresh-uri. Având în vedere şi specificitatea cumpărăturilor din această perioadă, când majoritatea românilor optează pentru carnea de miel, dacă mai adăugăm şi efectele pandemiei, situaţia nu este deloc îmbucurătoare. În prezent, avem stocuri de produse, motiv pentru care unele companii iau deja în calcul reducerea producţiei şi concedieri în rândul angajaţilor”, a explicat directorul executiv al ARC.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img