spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăActualitateInculta Turcan și Satrapul

Inculta Turcan și Satrapul

-

Nu m-am putut abține să nu-i scriu d-nei Turcanu că textul său despre baronul Von Brukenthal dovedește că habar nu are despre cine vorbește și că preamărește un satrap. Baronul Von Brukenthal,guvernator al Transilvaniei a fost un dușman declarat al românilor cărora le-a interzis printre altele să înnopteze în Sibiu sau să circule pe drumurile pietruite rezervate sașilor. Atât de mare era ura baronului față de români încât acesta a refuzat să pună în aplicare sau a anulat măsuri luate de Maria Tereza sau fiul său împăratul Iosif al II-lea care îmbunătățeau viața românilor,impuneau tratarea cu toleranță a ortodocșilor, a scris pe facebook fostul judecător și avocat Ovidiu Bojan.

- Reclama -

CE SUSTINE OVIDIU BOJAN:

Von Brukenthal avea o adevărată plăcere să schingiuiască,românii prinși că au înnoptat în Sibiu,indiferent de motive fiind la ordinul său schingiuiți. Comportamentul său despotic a determinat izbucnirea răscoalei lui Horea,Cloșca și Crișan la care au participat și români și unguri și iobagi dar și mineri .Mișcarea de revoltă amplă și care s-a extins rapid e rezultatul modului tiranic în care Von Brukenthal a înțeles să guverneze Transilvania și schingiuirea lui Horea și Cloșca (Crișan s-a spânzurat în închisoare) ,omorârea în chinuri groaznice prin tragere ( frângere i se spunea atunci) pe roată e tot rezultatul sadismului acestui om. Ce spune Raluca Turcan despre el ? Că „e un sibian care ne este exemplu în fiecare zi. Un om înaintea vremurilor sale,un adevărat om al luminilor” Faptul că omul ăsta a lăsat „o impresionantă colecție de artă” nu înseamnă să elogiezi un satrap. La fel de bine putea ridica în slăvi și pe Goring care și el a lăsat o impresionantă colecție de artă . Din păcate d-na Turcanu nu e un cetățean oarecare ci unul a cărui opinii influențează multe mii de oameni la fel de ignoranți în ale istoriei și dă măsura modului în care emite judecăți de valoare fără minimă documentare privind cel elogiat sau,de ce nu,criticat.
Presa a pus accentul pe urarea de „la mulți ani” adresată unuia decedat în 1803 ceea ce din păcate a deviat atenția publică de la adevărata problemă,elogierea unui satrap pentru „calitățile” sale umane. Nu mai zic de răspunsul d-nei Turcanu la valul de critici și în care vorbește de PSD-iștii cu 4 clase și cu doctorate obținute prin plagiat. Cât de mare poate fi impertinența unui politician să vorbească de ignoranța și nivelul de cunoștințe al altora după ce face dovada nu doar a propriei inculturi dar și a faptului că nu se informează deloc înainte de a emite judecăți de valoare la adresa cuiva.
Sigur că Raluca Turcanu nu a răspuns nici atunci nici mai târziu la criticile privind elogierea unui dușman al neamului său ci s-a limitat la urarea de la mulți ani fiind evident că habar nu are care e diferența dintre comemorare și sărbătorire și mă întreb cum ar reacționa dacă cineva le-ar ura la mulți ani defuncților din familia sa.Amuzant e că deși a susținut ca fiind justificată urarea de la mulți ani adresată baronului,a șters urarea din postare.
Evident,nici un jurnalist nu a întrebat-o cum de face exemplu de fiecare zi,om al luminilor,înaintea vremurilor sale dintr-un personaj retrograd care a respins toate măsurile ce ar fi dus la o oarecare emancipare a românilor.
Cum stăm de fapt,cum arată bună parte din electoratul român capabil să nege evidența când e vorba de cei pe care îi susține,cât de coborât poate fi nivelul intelectual o atestă răspunsul primit de mine la criticile legate de transformarea unui satrap în exemplu de urmat și pe care nu pot să nu-l redau : „Tarani de la portile sibiului trebuie sa stie ca noi invatam alta istorie în sibiu nu fake ca voi. Brukenthal este iubit în sibiu pentru muzeu si alte lucruri bune facute pentru oras si comunitate.” Autorul,absolvent al colegiului agricol din Sibiu folosește exact stilul tuturor semidocților care fac politică din țara asta,fără argumente,fără probe doar „adevăruri” axiomatice. Așadar acest …personaj a învățat altă istorie nu „fake” (că e tot din categoria care își dovedește „cultura” prin folosirea de englezisme) ca noi. Omul e atât de convins de măreția sa intelectuală,de faptul că deține adevăruri absolute că nici nu simte nevoia să-și dovedească spusele.
Câți din ăștia sunt în jurul nostru ? dacă e să mă iau după ce citesc pe facebook cred că sunt milioane și sunt de fapt adevăratul motiv pentru care oamenii de valoare nu au nici o șansă în politica românească în care argumentele nu au ce căuta ci doar verdictele unuia sau altuia luate ca literă de evanghelie, ca adevăr absolut de tot felul de„ credincioși” pentru care tot ce spune Ionel,Costel sau Raluca nu poate fi decât adevărat.
Textul Ralucăi Turcanu despre Von Brukenthal demonstrează odată în plus că în politica românească să știi să elogiezi,să adresezi osanale e mult mai important decât să te pui în slujba adevărului și seamănă întristător de mult cu cele ce i se aduceau lui Ceaușescu înainte de 1989.
Ce-i drept alături de osanale trebuie să știi și să ataci „dușmanul de clasă” zi de zi,justificat sau nu dar prefer să nu mai scormonesc în trecut ,în declarațiile d-nei Turcanu despre PNL în vremea când PNL era marele inamic al PDL la care sunt convins că Raluca Turcanu a aderat strict din convingeri doctrinare.
Am sperat ca PNL să de delimiteze de periculoasa transformare a unui dușman al românilor,un conservator nici pe departe luminat ce s-a opus oricărei emancipări a iobagilor în exemplu de urmat , să aibă în vedere impactul unor astfel de postări asupra celor care se informează și gândesc cu capul propriu și care ar trebui să constituie principalul suport electoral al unui partid liberal care a făcut istorie mulțumită unor intelectuali de marcă din rândurile sale . Din păcate totul a fost trecut sub tăcere în așteptarea uitării la care ce-i drept stăm foarte bine.
Apropo ați mai citit ceva despre criminalul din Caracal sau structurile de crimă organizată care răpesc tinere fete ? Vă ține cineva la curent cu evoluția locurilor pentru arși,a utilizării camerei hyperbarice sau a creșterii performanțelor în ce privește tratarea arșilor ? Știți pe cineva care urmărește dacă și ce s-a schimbat ?

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...