VIDEO – Incidente chiar în fața sediul Ministerul de Interne între un grup de protestatari și jandarmi

0
218

Jandarmii au întrerupt cu forţa un flash-mob paşnic organizat în faţa fostului Comitet Central al PCR, actual sediu al Minsterului de Interne (MAI), loc unde în decembrie 1989 românii sperau că şi-au câştigat libertatea şi dreptul la exprimare, notează Epoch Times.


altul2

Două persoane au fost urcate cu forţa în dubă şi duse la Secţia 1 de poliţie. Jurnaliştii Epoch Times au fost agresaţi de jandarmi în timpul manifestării paşnice menite tocmai să tragă un semnal de alarmă asupra abuzurilor forţelor de ordine la adresa cetăţenilor care protestează paşnic.

 

alex1 Protestatarilor, având banda roşie adezivă lipită pe gură, metaforă a modului în care forţele de ordine tratează liberatea de exprimare a cetăţenilor, li s-a interzis să se apropie de MAI, cei care au îndrăznit să se îndrepte spre monumentul din faţa ministerului fiind împinşi sau luaţi pe sus. Jandarmii au încercat să-l împiedice pe cameramanul Epoch Times să filmeze, punându-i mâna în faţa obiectivului camerei şi împingându-l de lângă dubă, iar reportera a fost îmbrâncită şi împinsă spre maşina în care unul dintre protestatari era urcat pe braţe.

„Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive.”, scriau organizatorii pe Facebook.

Ulterior reţinerii celor două persoane – Alexandru Alexe şi Alex Cristea – jandarmii i-au somat atât pe jurnalişti cât şi pe protestatari să plece din faţa ministerului, deşi acesta este domeniu public, fără să menţioneze vreun motiv legal.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Alexe, a declarat pentru Epoch Times că cele două persoane au fost ridicate pentru participare la protest neautorizat şi că urmează a se stabili ce amenzi/măsuri se aplică.

“Două persoane au fost conduse la secţia 1 de poliţie, din informaţiile pe care mi le-au transmis colegii mei, desfăşurau o acţiune de protest ilegală. Urmează să vedem ce măsuri se vor lua împotriva lor.” a declarat pentru Epoch Times purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Cât despre atitutdinea jandarmilor, care au tras de camera colegului nostru şi au fost agresivi, Enache a declarat că legislaţia românească interzice desfărarea oricăror acţiuni de protest în lipsa unei autorizaţii prealabile iar desfăşurarea unor astfel de acţiuni în zona unor obiective de importanţă deosebită, precum ambasade şi ministere este interzisă.

„Jandarmii au obligaţia prevăzută de lege să apere aceste obiective şi respectarea legii, cei ce o încalcă îşi asumă nişte riscuri pe care bănui că jandarmii le-au adus la cunoştinţă. Jandarmii au avertizat persoanele, le-au pus în vedere consecinţele acestei activităţi.” , a declarat Georgian Enache.

Amintim că într-un stat democratic, protestele paşnice nu au nevoie de aprobare iar Constituţia consfinţeşte dreptul de a protesta liber, în mod paşnic. Mai mult, art. 3 din legea 60/1991 pe care Jandarmeria o invocă frecvent pentru a opri manifestaţiile, prevede că:

„Nu trebuie declarate în prealabil adunarile publice al caror scop îl constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia ă solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţieilocale sprijin de specialitate.”