Începe ucrainizarea românilor

0
79

În majoritatea covârșitoare a școlilor/claselor românești din Sudul Basarabiei, de la 1 septembrie 2020, se vor introduce cotele de predare în limba ucraineană, adică se va trece la asimilarea copiilor români, transmite Romanian Global News, citând o declarație a președintelui Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu.

“Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani, iar statul român se va debarasa de ei, și va începe să le deschidă cu surle și trâmbițe școli duminicale și cursuri de limbă română în sutele de sate milenare românești din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, Herța, Hotin și Sudul Basarabiei Istorice”, a declarat Anatol Popescu, unul din liderii românilor din zonă.

“Complotul tacit, bilateral, a reușit. Am și două nume, care se fac vinovate expres de ucrainizarea galopantă a școlilor românești. Niciunul nu este românesc, evident. Unul este Poroșenko…”, a mai declarat Anatol Popescu.

De menționat că limba de predare în școlile românești din regiunea Odesa este recunoscută „moldovenească”, care nu este „o limbă” a UE. Iar potrivit Legii Educației și Legii privind limba ucraineană ca limbă de stat, introducerea masivă a disciplinelor cu predare în limba ucraineană va avea loc în școlile unde nu se predă în vreo limbă a UE de la 1 septembrie 2020. În școlile în care se predă într-o limbă a UE (de exemplu, română sau ungară) – din 1 septembrie 2023. Așadar, școlile „moldovenești” cad primele victime ale Legii Educației din Ucraina.

Potrivit jurnaliștilor Romanian Global News, este de remarcat că autoritățile din Ucraina nu și-au ținut niciodată cuvântul dat în cadrul negocierilor purtate cu autoritățile române. Mai mult decât atât și-au încălcat și semnătura pusă pe tratatul bilateral.