spot_img
21.2 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăArmataÎncepe războiul între Irak și kurzi

Începe războiul între Irak și kurzi

-

Trupele irakiene s-au pus în mișcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară și câmpurile petrolifere deținute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Forțele irakiene și unitățile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul orașului Kirkuk”, a indicat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. Un fotograf al AFP a observat coloane militare îndreptându-se spre nord din Taza Khormatu.

La marginea orașului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forțelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe pozițiile lor, au indicat surse locale.

În același timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Bagdad, dar care refuză să-și părăsească funcția, i-a chemat pe locuitori să-și ia armele pentru a apăra orașul.

Forțele irakiene vor, a indicat Consiliul de securitate kurd, „să recucerească baza K1”, a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forțele peshmerga în iunie 2014 la puțin timp după căderea Mosulului în mîinile jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI). De asemenea, câmpurile petrolifere din Kirkuk. Kurzii controlează din 2008 câmpul de la Khormala și pe cele de la Havana și Bay Hassan din 2014.

Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere.

Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unitățile de contra-terorism, poliția, unități speciale și armata, progresează pe șase fronturi, în special din Bachir și Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk.

În cursul zilei de duminică, guvernul irakian a schimbat tonul, acuzându-i pe kurzi că încearcă să declare război odată cu prezența în provincia Kirkuk a unor luptători ai PKK, formațiune considerată teroristă de Ankara și Washington.

Oficiali kurzi au dezmințit o prezență a PKK, dar unul dintre aceștia a recunoscut că există „simpatizanți” ai acestei formațiuni la Kirkuk.

Guvernul Kurdistanului irakian (KRG) a avertizat vineri că militarii irakieni se pregătesc să confiște pe cale militară câmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Bagdad și Erbil, relatează AFP.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...