spot_img
18.1 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriIncendiul de la Cernobâl se extinde: Radiațiile ar fi de 16 ori...

Incendiul de la Cernobâl se extinde: Radiațiile ar fi de 16 ori mai mari decât cele normale. Distanța față de capitala României este de 800 km

-

Incendiul care face ravagii în zona de excluziune din jurul centralei nucleare avariate de la Cernobîl continuă să se extindă, suprafaţa lui multiplicându-se de trei ori din cauza rafalelor de vânt, au anunţat autorităţile ucrainene, transmite BucPress de la Cernăuți.

- Reclama -

Incendiul s-a declanşat sâmbătă în zona de excluziune ce înconjoară pe o rază de 30 de kilometri centrala avariată din Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.

- Advertisement -

Avioane au deversat 72 de tone de apă asupra focului, în timp ce două elicoptere şi circa 120 de pompieri şi membri ai echipelor de salvare au fost desfăşuraţi la faţa locului, notează Agerpres.

Duminică, şeful interimar al Inspectoratului ecologic guvernamental, Iehor Firsov, a anunţat cu toate acestea pe Facebook că nivelurile de radiaţii în epicentrul incendiului depăşesc cu mult normele. Mai multe agenţii de stat ucrainene au dezminţit ulterior aceste informaţii şi Firsov însuşi a revenit asupra afirmaţiilor sale, luni.

- Advertisement -

Potrivit UNIAN, nivelul de radiație depășește de 16 ori norma, iar incendiul a cuprins deja peste 100 ha de păduri.

Incendiul ar fi fost fost provocat de un tânăr locuitor al unui sat situat lângă zona de excluziune, care riscă până la cinci ani de închisoare pentru „distrugerea vegetaţiei”. Tânărul de 27 de ani a declarat că a dat foc la vegetaţie „pentru a se amuza”, potrivit poliţiei.

Unul dintre reactoarele centralei din Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, contaminând, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. De atunci, zona situată pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei rămâne în mare parte abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img