Încă un dosar DNA făcut praf

0
78

Tribunalul Mureş a dispus restituirea către DNA a rechizitoriului în baza căruia procurorii îi acuzau pe directorul Zsolt Tamási şi fostul inspector şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan de înfiinţarea ilegală a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, în 2014, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Instanţa a anulat deja anul trecut în decembrie o parte a rechizitoriului şi l-a somat pe procurorii anticorupţie să declare dacă menţin acuzaţiile. Atunci procurorii au completat rechizitoriul şi au menţinut acuzaţiile, dar, potrivit încheierii de marţi, nu au convins instanţa.

DNA a deschis în octombrie 2016 un dosar penal în cazul înfiinţării, în 2014, a Liceului Teologic Romano-Catolic din
Târgu-Mureş şi în septembrie 2017 i-a trimis în judecată pe Ştefan Someşan şi pe Zsolt Tamási. Ancheta procurorilor şi suspendarea judecătorească a hotărârii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş privind înfiinţarea liceului au dus la desfiinţarea acestuia.

Guvernul Ungariei a anunţat în septembrie 2017 că din cauza încetării statutului de drept al instituţiei de învăţământ se va opune prin veto aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar mai apoi, după ce liderul PSD Liviu Dragnea i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria şi-a retras veto-ul.

În luna februarie a acestui an Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului romano-catolic, dar Curtea
Constituţională a României a declarat-o neconstituţională, o lună mai târziu. Liceul a luat, din nou, fiinţă în baza unui ordin al ministrului educaţiei, pe 9 august, de data aceasta sub numele de Liceul Teologic Romano-Catolic “Rákóczi Ferenc”. La conducerea instituţiei de învăţământ a fost numit tot Zsolt Tamási.