spot_img
23.2 C
București
luni, iulie 1, 2024
AcasăAnalizeÎNCĂ O LECȚIE UNGUREASCĂ: 15 universităţi din Ungaria au fost incluse pe...

ÎNCĂ O LECȚIE UNGUREASCĂ: 15 universităţi din Ungaria au fost incluse pe lista celor mai bune instituţii europene

-

15 universităţi din Ungaria au fost puse pe lista europeană a Quacquarelli Symonds (QS), care realizează clasamentul internaţional al instituţiilor de învăţământ superior, a declarat secretarul ungar de stat responsabil pentru inovare şi învăţământ superior în cadrul Ministerului Culturii şi Inovaţiei, într-un clip publicat miercuri pe pagina sa de Facebook.

- Reclama -

Potrivit lui Balázs Hankó, lista regională europeană a analizat universităţi din 46 de ţări, iar 15 universităţi din Ungaria au fost incluse pe lista celor mai bune 690 de instituţii: în primele 300 de astfel de universităţi, Universitatea de Ştiinţă “Eötvös Loránd” (ELTE) s-a clasat pe locul 208, Universitatea de Tehnologie din Budapesta (BME), pe locul 238, Universitatea din Szeged, pe locul 242, iar Universitatea din Debrecen, pe locul 258.

- Advertisement -

Printre cele mai bune 400 de universităţi se regăseşte Universitatea din Pécs, Universitatea “Széchenyi István” din Győr şi Universitatea Corvinus din Budapesta.

Printre cele 15 universităţi maghiare incluse pe listă există şi trei instituţii de învăţământ superior conduse de biserici: Universitatea Catolică “Pázmány Péter”, Universitatea Catolică “Eszterházy Károly” şi Universitatea Reformată “Károli Gáspár”. Pe listă se regăsesc şi instituţii ca Universitatea Maghiară de Agricultură şi Ştiinţele Vieţii, Universitatea din Miskolc, Universitatea Pannonia, Universitatea din Óbuda şi Universitatea din Sopron, a relatat secretarul de stat.

- Advertisement -

Balázs Hankó a vorbit despre faptul că la nivel mondial, cele mai cunoscute două clasamente ale instituţiilor de învăţământul superior, şi cele mai urmărite de către studenţi, sunt QS şi Times Higher Education. Acestea merită o atenţie mare din punctul de vedere al universităţilor din Ungaria, întrucât, pe lângă de dimensiunea universităţilor, aceste clasamente iau în considerare şi alţi factori, deosebit de importanţi şi din punctul de vedere al mediul economic, precum educaţia, cercetarea şi internaţionalizarea, a explicat politicianul maghiar.

Aceste două clasamente evaluează instituţiile de învăţământ superior maghiare pe baza unor criterii diferite, dar practic acoperă întreaga paletă a învăţământului superior din Ungaria, a adăugat Hankó.

Secretarul de stat a subliniat că dezvoltarea competitivităţii internaţionale a universităţilor maghiare reprezintă şi cheia potenţialului Ungaria cu privire la viitor, iar schimbarea de model din domeniu a promovat recunoaşterea internaţională a universităţilor, contribuind, astfel, la dezvoltarea pe termen lung a ţării.

Secretarul de stat a declarat, de asemenea, că universităţile din Ungaria au un succes din ce în ce mai mare în competiţia internaţională; acum patru ani, în cele mai bune 5% dintre universităţile lumii s-au aflat 7 universităţi, acum doi ani, 9, iar anul trecut, 11.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img