spot_img
26 C
București
miercuri, mai 31, 2023
AcasăAnalizeÎnainte cu 2 zile de încoronarea lui Charles, Jamaica anunță că vrea...

Înainte cu 2 zile de încoronarea lui Charles, Jamaica anunță că vrea să devină republică

-

Jamaica, ţară membră a Commonwealth, vrea să se desprindă de coroana britanică şi să devină rapid o republică, a declarat joi ministrul jamaican pentru afaceri juridice şi constituţionale, Marlene Malahoo Forte, pentru postul britanic Sky News, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„A sosit momentul. Jamaica în mâinile jamaicanilor”, a declarat Marlene Malahoo Forte, precizând că guvernul de la Kingston are în vedere organizarea unui referendum cu privire la această chestiune începând din 2024.

Anunţul survine cu două zile înainte de încoronarea a regelui Charles al III-lea – suveran al Jamaicăi şi a altor 14 state din întreaga lume – care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la Londra.

„Mulţi jamaicani au nutrit o afecţiune călduroasă pentru regina Elisabeta a II-a”, a mai spus Malahoo Forte, amintind că regina se afla deja pe tron când Jamaica a devenit un stat independent, în 1962.

„Însă ei nu se identifică cu regele Charles. El este cât se poate de străin pentru noi”, a adăugat ea.

Menţionând relaţia „complexă” dintre cele două ţări, ministrul jamaican a declarat că a deveni o republică înseamnă „a lua rămas bun de la o formă de guvernare care este legată de un trecut dureros de colonizare şi comerţ cu sclavi”.

În timpul unei călătorii a prinţului William în Caraibe la începutul anului 2022, premierul jamaican Andrew Holness a declarat că tranziţia ţării sale la un regim republican este „inevitabilă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img