În Uniunea Europeană, Ungaria a efectuat, din 2010 încoace, una dintre cele mai mari albiri ale economiei: cota de neîncasare TVA a scăzut de la 22% la 4,4%, iar impozitarea raportată la PIB a scăzut de la 40% la 35%, a anunţat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, miercuri, la Budapesta, în prima zi a adunării generale anuale a Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale (IOTA).
Ministrul a relatat că în urma schimbării politicilor economice din 2010, guvernul maghiar a transformat sistemul fiscal şi a mutat accentul de pe impozitarea muncii, pe impozitarea bazată pe consum. Poziţia guvernului rămâne neschimbată şi cu privire la faptul că impozitele nu trebuie crescute, ci trebuie îmbunătăţită eficienţa colectării impozitelor, ceea ce face loc reducerii impozitelor; poverile mai reduse şi un mediu fiscal atractiv conduc la albirea economiei, ceea ce contribuie şi la creşterea economică, a explicat Mihály Varga.
Oficialul ungar a spus: în ultimul deceniu s-a reuşit obţinerea acestui lucru. În opinia sa, rezultatele vorbesc de la sine: din 2010 au fost create un milion de noi locuri de muncă, ceea ce reprezintă un sfert din întreaga piaţă a muncii din Ungaria, iar PIB-ul a crescut cu peste 40% în privinţa valorii reale.
Din 2010 încoace, cea mai mare cotă a impozitului pe venitul persoanelor fizice a fost redusă de la 36% la 15%, iar impozitul pe profit, de la 20% la 9%, care este cel mai scăzut astfel de impozit în Uniunea Europeană. Taxele suportate de angajatori au fost, şi ele, reduse de la 33,5% la 13%, iar din 2023 încoace, mamele care cresc patru copii sunt scutite de plata impozitului pe venit, a adăugat ministrul finanţelor.
Mihály Varga a explicat că albirea economiei a fost ajutată în mare măsură de introducerea, în 2014, a caselor de marcat electronice, care a fost urmată, un an mai târziu, de lansarea sistemului electronic de control al traficului rutier de mărfuri (ekáer – echivalentul e-Transport), iar apoi, în 2018, de introducerea facturării online. Anul viitor, Ungaria ar putea introduce, pentru prima oară în Uniunea Europeană, chitanţele electronice, care mai târziu vor putea fi căutate şi prin intermediul unui smartphone.
Datorită dezvoltării serviciilor digitale de furnizare de date, declaraţiile fiscale ale majorităţii angajaţilor sunt întocmite, acum, de Administraţia Fiscală şi Vamală a Ungariei (NAV), a subliniat Mihály Varga. Datorită acestor măsuri, Ungaria ocupă locul 11 printre cele 38 de state membre OCDE în ceea ce priveşte competitivitatea fiscală, a mai spus ministrul.
Mai multe ţări au adoptat soluţii din măsurile de albire economică din Ungaria. Ca exemplu, politicianul a menţionat Polonia, care în 2017 a introdus un sistem electronic de control al traficului rutier de mărfuri similar celui maghiar.
Mihály Varga a afirmat că obiectivul politicilor economice ale guvernului maghiar rămâne neschimbat: reducerea impozitelor, colectarea mai eficientă a impozitelor şi suportarea din ce în ce mai proporţională a poverii publice.
Ministrul finanţelor a menţionat că principalul obiectiv al preşedinţiei ungare a UE va fi consolidarea competitivităţii economiei europene, iar unul dintre cele mai importante elemente ale acesteia îl reprezintă mediul fiscal.
Organizaţia Intra-Europeană a Administraţiilor Fiscale (IOTA), fondată la Paris în 1952, are sediul la Budapesta. În ciclul 2023-2024, până la 1 iulie, funcţia de preşedinte al organizaţiei este ocupată de Ferenc Vágujhelyi, preşedintele Administraţiei Fiscale şi Vamale a Ungariei (NAV).