În timp ce la București se tace, Dodon sare în apărarea școlilor românești din Ucraina

0
54

Cu ocazia începerii anului școlar, președintele moldovean Igor Dodon a criticat noua lege a educației, adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul ucrainean, și s-a declarat îngrijorat „pentru soarta comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei”, transmite Radio Europa Liberă.

„Îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Noua lege limitează drastic învățământul în limba maternă, mai precis, prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

Ungaria a avertizat deja Ucraina că nu va sprijini nici o inițiativă diplomatică a Kievului sau în favoarea Kievului în foruri internaţionale precum ONU, OSCE sau UE până „nu este amendată legea educației”.

România și Polonia au protestat și ele.

La Budapesta s-a anunțat că ambasadorul Ucrainei a fost convocat la ministerul de externe.