În spatele ușilor închise de la USR-PLUS: To do list

0

Prezența miniștrilor USR PLUS la ședința de guvern a fost doar un prim pas pentru relaxarea situației conflictuale de la nivelul Guvernului. Surse politice au declarat pentru Radio Europa Liberă că premierul Cîțu a mizat corect pe faptul că USR PLUS nu va pleca de la guvernare dacă ministrul Sănătății va fi remaniat, chiar și fără un acord în Coaliție.

În USR-PLUS situația a fost destul de „încărcată” în ultimele zile, susțin surse din partid. De la nivelul eșalonului doi au venit foarte multe mesaje radicale pentru ieșirea de la guvernare și ruperea majorității în Parlament. În ședințele informale, aripa din PLUS a avut un ton mai vehement la adresa remanierii ministrului Voiculescu decât reprezentanții USR.

Decizia conducerii USR PLUS, chiar dacă nu este finală în acest moment, merge spre varianta rămânerii la guvernare. Mai mult, există voci în USR-PLUS care îi atribuie lui Vlad Voiculescu o parte de vină în situația conflictuală apărută la nivelul Guvernului.

„Nu ne putem sinucide politic pentru dreptul unui ministru de a da de capul lui ordine importante în Guvern. Nu e momentul să rupem acum Coaliția cu PNL. Cîțu a lovit puternic și trebuie să reacționăm adecvat. Recunoaștem că nu ne-am așteptat la o astfel de mutare, mai ales după ședința de luni a Coaliției, în care s-a stabilit că fiecare partid are ultimul cuvânt în cazul remanierii”, au declarat surse din conducerea USR-PLUS.

La nivel oficial, USRPLUS își va menține poziția că premierul Cîțu este vinovat pentru criza din Guvern și că a pierdut încrederea partidului. Dincolo de afirmațiile războinice, există însă și un alt ton.

Momentul va trebui depășit, Cîțu a anticipat corect că nu vom pleca de la guvernare”, afirmă sursele citate. Potrivit acestora, se așteaptă și o „discuție lămuritoare” cu președintele Iohannis.

USR-PLUS lucrează la un plan de rezervă, un „to do list” care să îi fie prezentat lui Florin Cîțu, în care cuvintele cheie urmează să fie „reforme și responsabilitate”.

„Nu vrem să aruncăm țara în aer, chiar dacă Florin Cîțu a fost total incorect în relația cu USR PLUS și l-a chemat pe Dan Barna doar să îl anunțe ce a decis. Vom cere să se facă reforme, așa cum scrie în programul de guvernare. Dar nu în ritmul de până acum, ci cu termene clare. Luăm o măsură și stabilim un termen pentru ea, să zicem două săptămâni. Dacă ritmul reformelor rămâne unul slab, atunci putem avea un motiv serios pentru a pleca de la guvernare”, au subliniat surse din USR-PLUS pentru Europa Liberă.